Damerna ångar på, ny poäng mot Smedby

Det blev 1-1 borta mot Smedby AIS i lördags för damerna, det var Smedby oerhört glada för och våra tjejer oerhört besvikna att inte ha vunnit.

1_NIC9912

Lindas skott passerar målvakten men tyvärr även stolpen

Tjejerna visade återigen att de med lätthet kan mäta sig mot redan etablerade lag i ettan. Om man bortser från de 5 första minuterna då Smedby var taggade upp till tänderna, invigning av en ny arena, en inhyrd bra speaker som flitigt eldade igång dem så var det bara det fysiska spelet de hade att koma med, resten stod IFK-tjejerna för. Och med en fokuserad domare så skulle 5 varningar (minst) till ha delats ut till dem och 2 till oss för det fysiska gick stundtals överstyr.

Klockan hade bara hunnit ticka fram till 1.39 när Smedby tog ledningen, en brytning en bit in på vår planhalva gav hemmalagets Mathilda Holmberg ett jätteläge som hon inte missade.
Efter den chockstarten tog våra tjejer över, vi spelade oss fram via kanterna och vi skapade lägen via smarta instick, men en mycket duktig målvakt i Smedby såg med lite tur och mycket skicklighet till att hålla nollan i första halvlek. Ett ribbskott var det närmaste vi kom nätkänning, ja och vi borde ha fått en straff när Fannys volley räddades med händerna, domaren var av annan åsikt och menade att försvararen bara skyddade sig.

Fanny testar en volley

Fanny testar en volley, händerna intill kroppen? knappast va

I andra halvlek lade IFK-tjejerna in en växel till och dominansen blev ännu tydligare. Annie Petersson byttes in i minut 55 för att få ännu mer tryck framåt, det var ett lyckad drag då Annie 5 minuter senare kvitterade. På en briljant passning från Fanny G kom Annie fri med målvakten, tittade upp och enkelt placerade bollen intill stolproten.

Grattis Annie till ditt första mål i ettan

Grattis Annie till ditt första mål i ettan

Vi behöll trycket och gick för ett segermål, men hela tiden var vi tvungna att se upp med kontringar. Den biten hade försvaret full kontroll över och släppte inte till något bakåt.
Linda försökte, Fanny H försökte, Annie försökte men utan att lyckas överlista Smedby’s målvakt.
På en frispark i minut 78 kom vår andra ribbträff, Olivia F drog en stenhård pärla som träffade kryssribban och ut, så synd att ett sådant skott inte går in bara.

Ribba ut istället för ribba in

Ribba ut istället för ribba in

Men vi skulle få ett underbart läge till att avgöra. I minut 85 slet sig Fanny G fri, kapningen av henne resulterade i en straff som tyvärr målvakten räddade vi stolproten. Rött kort? gult kort? inte ens en tillsägning efter den kapningen, märkligt!
Matchen sista chans skulle dock bli hemmalagets, på övertid kom ett inlägg där bollen studsade mellan många ben och hittade till slut fram till en forward, hon klippte till direkt från 10 meter, vi håller alla andan och hoppas på Jennie i mål, hon har ju knappt rört bollen i andra halvlek, men Jennie gör en fantastisk benräddning och målet som alla Smedby fans hoppades på uteblev. Med lite otur så hade vi kunnat förlora matchen där, men Jennie H räddade oss.

Jennie H, poängräddare och mycket bra idag

Jennie H, poängräddare och absolut felfri idag

Återigen gör hela laget en riktigt bra match, dock har vi fortfarande svårt att göra mål på våra lägen. Tjejerna tog sitt ansvar och jobbade för varandra.
Jag vill dock ge en extra ros till Jennie H i mål, mittbackarna Linnéa A och Olivia F samt mittfältsmotorn Emilia S. Beröm också till Annie P för hennes mycket bra inhopp.

Fakta:
Smedby AIS – IFK Värnamo 1-1 (1-0)
1-0 minut 2 Mathilda Holmberg
1-1 minut 60 Annie Petersson, assist Fanny Götesson
Skott: 4-12
Skott på mål: 3-7
Gula kort: Ebba Rolling (S) 70′ Klara Fridh (S) 90′
Publik: ca 150 (INGEN FRÅN VÄRNAMO??!!)

Nästa match för damerna spelas kommande fredag 19.00 på Finnvedsvallen då vi får besök från Borås och laget Bergdalens IK. Varmt välkomna då.

O så några kloka ord på vägen: Ju högre man siktar, desto högre träffar man. Om man siktar tillräckligt högt, träffar man sig själv i huvudet

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis