En vinst & två förluster för Damerna

För på dom senaste 7 dagarna har vi spelat tre matcher, vunnit en och förlorat två.
Men vi börjar i tur och ordning.
Förra lördagen åkte vi till västkustens pärla, för det oerhört vackert där, Onsala och match mot Onsala BK.

Allt var perfekt, strålande solsken och 25 grader, nyklippt och perfekt plan, smärtfri resa dit och humöret på topp. Men ack vad fort allt sådant grusas, efter 2 minuter 0-1, efter 4 minuter 0-2, efter 20 minuter 0-3 och efter 24 minuter 0-4. Onsala hade då haft 4 avslut, alla på mål och alla i mål.
Jag vill egentligen inte skriva mer om denna match men det vore fel mot er läsare, så jag skriver klart. Efter fjärde målet vaknade våra tjejer och jämnade ut spelet, i minut reducerade Sefika till 1-4 på en perfekt slagen hörna av Emilia. Sista 10 var det vi som förde spelet, eller om det var så att Onsala backade hem och bara försvarade sin ledning?

Jag hade iaf en god känsla i magen, jag var övertygad om att tjejerna skulle komma ut ännu mer taggade till andra halvlek och även om vi skulle förlora matchen skulle vi snygga till siffrorna. Men sanningen var en annan, det han bara gå 2 minuter så kom 1-5 och i minut 59 även 1-6. Då gjorde vi två byten, det första gjorde vi redan i halvtid. I minut 62 reducerade vi ännu en gång och återigen var det på en hörna från Emilia, denna gång var det Fanny H som stod för målet. Minuten efter skadade Emilia sitt knä och fick utgå, men vi hade inga fler byten att göra utan fick avsluta sista 30 med 10 tjejer. Vi försvarade oss med näbbar o klor men Onsala pangade in ett sista mål på oss.
Finns bara en sak att ta med sig från denna match och det är att vi gjorde två mål av våra 4 hörnor, resten glömmer vi, alla lag gör en plattmatch under en säsong, vi har gjort vår nu.
Fakta:
Onsala BK – IFK Värnamo Dam 7-2 (4-1)
Målskyttar Onsala: Linnéa Björn 5, Ida Jacobsson 2
IFK: Sefika Muratovic, Fanny Holmberg, assist på båda Emilia Schellhas.
Avslut: 16-6 (8-4)
Avslut på mål: 11-3 (6-1)
Hörnor: 4-5 (2-3)
Frisparkar: 10-6 (6-1)
Varningar: 1-0, Mathilda Östergaard Onsala
Publik; 75
Laget för dagen:
Elvira J, Fanny T (60), Linnéa H, Linnéa A, Emma A
Fanny H, Emilia S, Ronja F (46), Sefika M
Mona C (60) & Linda P
Ersättare:
Felicia S (60), Amanda H (46), Fanny G (60)

Match två var i onsdags då vi gästades av topplaget Mariebo IK på Ljusseveka 1.
En match som många nog hade räknat bort oss men som blev en nagelbitare till slut.
Mariebo började matchen på ett utmärkt sätt, vi hade svårt att fånga in deras snabba forwards och vi hade nog en hel del nerver utanpå tröjorna med förlusten mot Onsala i färskt minne. Gästerna gjorde också både 0-1 i minut 6 och 0-2 i minut 12. Men sen kom vi in i matchen, vi lyckades störa Mariebos uppspel och vi lyckades med vårt eget spel. Utdelningen kom också till slut, i minut 45, psykologiskt oerhört viktigt, reducerade Sefika på en nickpassning från Linda.

Vi kom ut till andra halvlek stärkta av vårt mål och satte högsta fart direkt, gästerna fick mest bara rensa undan. Det var lite ”Déjà vu”, det såg nämligen ut precis såhär i aprilmötet i Jönköping, vi för spelet och Mariebo pressas tillbaka och kör på kontringar, likadant nu. Trots ett antal riktigt bra lägen lyckades vi inte få dit kvitteringen, och precis som förra mötet kontrar Mariebo in 1-3 på oss. Efter det behövde gästerna bara bevaka sin ledning, dom är så pass bra att det inte vållade dom några som helst problem trots att tjejerna gjorde allt dom kunde, några halvlägen på slutet var allt gästerna släppte till. Vi spelade bra idag, riktigt bra, men vi förlorade mot en bättre motståndare och då är det bara till att gratulera.
Fakta:
IFK Värnamo Dam – Mariebo IK 1-3 (1-2)
0-1 minut 6 Emma Bergman (misslyckat inlägg som seglade in i krysset)
0-2 minut 12 Ellen Toivio
1-2 minut 45 Sefika Muratovic, assist Linda Persson
1-3 minut 75 Anna Gustavsson
Avslut: 8-14 (4-9)
Avslut på mål: 5-8 (3-5)
Frisparkar: 7-9 (5-2)
Hörnor: 6-7 (0-4)
Varningar: 0-1, Julia Lindster Mariebo
Publik: 143
Laget för dagen:
Elvira J, Fanny T, Linnéa H, Linnéa A, Emma A
Elin F (70), Ronja F (34), Fanny H, Amanda H (80)
Linda P & Sefika M
Ersättare:
Alma C (80), Annie P (70), Fanny G (34), Alma I

Tredje och sista matchen på en vecka och för våren var återigen hemmamatch på Ljusseveka 1, en makalöst fin gräsmatta där vi tog vi emot gästerna från Borås Bergdalens IK. Vi har mötts några gånger och det är alltid jämna bra målrika och spännande matcher, idag var inget undantag.
Bergdalen började matchen med att jaga oss högt upp på plan, det lyckades bra och gästerna fyrade av två bra skott som Elvira tippade till hörna, på dem blev det dock inga farligheter. Sakta men säkert tog tjejerna över mer och mer och i minut 11 kom vårt ledningsmål. På en hörna blev det lite kalabalik, en motståndare försöker nicka undan bollen som hamnar framför fötterna på Linda, hon klipper till på halvvolley och bollen hamnar i mål.

Vi fortsätter spela bra, vi är tålmodiga, vi rullar runt och gästerna får jaga. I minut 24 kom nästa belöning, på en genial passning från Fanny G kom Linda fri, hon rundade enkelt målvakten och satte 2-0 i tom bur. Vi skapade säkert 5-6 men fler mål blev det inte men vi borde nog ha gjort minst ett mål till.
2-0 är ju ingen säker ledning det vet alla som spelat fotboll. I halvtid bytte Bergdalens tränare Linnéa Liljegärd in sig själv och hon själv vände på matchbilden. Visst har Linnéa spelat en hiskeligt hög med landskamper och visst har hon vunnit skytteligan i Allsvenskan några gånger, men det var då det, men våra tjejer visade lite för stor respekt för Linnéa och mittfältet blev förlorat. 2-1 kom i minut 52 och 2-2 tio minuter senare, då var vi i brygga, vi var hårt pressade och vi fick jobba stenhårt på att försvara oss. Men tjejerna visade hög moral och tog jobbet, dom slet för varandra och dom tuggade taggtråd, för vi skulle inte förlora denna match. Istället för att föra spelet som vi gjorde i första gick vi på kontringar, just på en sådan kom vårt ledningsmål. Amanda Heiel, kanske den som sprang mest av alla idag, fick en löpboll till vänster, hon vinner duellen mot försvararen utanför straffområdet, tittar upp men har ingen att spela till. Istället drog hon till på halvvolley, fick en kanonträff och bollen for som en häxpipa över målvakten, tog i ribbans underkant och in, årets mål på Ljusseveka 1 kanske?

Gästerna gjorde några byten och tryckte på ännu mer, men tjejerna stod pall och Elvira visade vilken grymt bra målvakt hon är.
I matchen sista skälvande minut fick gästerna halvlekens bästa chans att kvittera, ett stenhårt inlägg från höger som forwarden nickar över från 3-4 meter, där hade vi tur skall gudarna veta.
Vi har fått möblera om laget ordentligt dom sista 4-5 matcherna på grund av skador, resor med mera, tjejerna som kommit in har verkligen visat att dom på allvar vill vara med och kriga om en startplats till höst. Idag hade vi dessutom en debutant med i laget, Tilde Johansson, lägg de namnet på minnet för den tjejen kommer att gå långt, idag fick Tilde spela dom sista 10 och gjorde det med bravur trots sin ringa ålder.

Tilde Johansson, lägg det namnet på minnet!

Detta var inte bara vårens sista match, det var också två av våra spelares sista match för i år hos oss.
Fanny Götesson och Elin Fransson kommer nämligen att flytta till USA för studier och fotboll i slutet av juli. Jag och alla andra i och kring laget vill önska dessa fantastiska tjejer all lycka i det nya landet och tack för allt dom gjort för IFK Dam.
Fakta:
IFK Värnamo Dam – Bergdalens IK 3-2 (2-0)
1-0 minut 11 Linda Persson
2-0 minut 24 Linda Persson, assist Fanny Götesson
2-1 minut 52 Tove Lorén
2-2 minut 62 Tove Lorén
3-2 minut 65 Amanda Heiel
Avslut: 10-17 (5-5)
Avslut på mål: 7-8 (4-3)
Hörnor: 5-9 (4-3)
Frisparkar: 4-9 (2-4)
Publik: 129
Laget för dagen:
Elvira J, Fanny T (55), Emma A, Linnéa A, Alma I
Elin F, Fanny H, Amanda H
Linda P, Sefika M & Fanny G (84)
Ersättare:
Alma C, Olivia M (55), Tilde Johansson, född 02 debut i A-laget och inbytt minut 84! Grattis!

Efter denna intensiva vecka får nu tjejerna ledigt tre veckor, sen börjar träningen igen och den 8/8 klockan 19:00 spelar vi vår första match men då kvartsfinal i Hyundai Cup mot FC Vetlanda på Finnvedsvallen. Seriespelet börjar först den 12/8 då vi gästar fina Göteborg och Qviding FIF på Ruddalen IP.

O så några kloka ord på vägen: ”Sometimes You Have To Forget What You Want To Remember What You Deserve”

Vid Pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis, over and out its now my vacation!