Första vinsten i serien för Herrarna

En bild säger mer än tusen ord

Kom i bortamatchen mot Skövde AIK igår.
Skövde, som troligen ligger i Sibirien, ja det kändes så i den bitande iskalla vinden igår bjöd dock upp till dans ordentligt.
Första kvarten i första halvlek var något utöver det vanliga, det var klasskillnad mellan lagen, IFK dominerade spelet totalt, snabba passningar, rörligt spel, alla ville ha bollen. Därför kom inte ledningsmålet som någon överraskning precis.
På en perfekt slagen hörna i minut 6 av Mattias Almeida nickade en helt omarkerad Francis bollen stenhårt i mål, en inövad variant som laget tränat på under veckan.

Vi fortsatte så under 10 minuter till och man stod bara och väntade på nästa mål, chanser fanns men skotten var illa riktade.
Istället för ett mål till blev vi bekväma, vi började köra mer solo och vi började slå mindre bra passningar, mer än så behövs inte för att släppa in sina motståndare i matchen och Skövde var snabba på att ta tillvara på vårt mindre bra spel. Hemmalaget fick också 2 ypperliga lägen att kvittera men Pilip i mål gjorde ett par underbara räddningar. Sista 8-10 fick vi återigen tag i spelet och började föra matchen.
Vårt andra mål kom dock mer av en slump, en kamp nästan vid mittplan, bollen träffar Dannes knä och blir till en perfekt passning till Paulo, han tar ett par steg och klipper till. Målvakten står lite felplacerad och Paulos skott från 25,3m tar vägen via stolpen och in, underbart och befriande för att inte tala om hur psykologiskt viktigt det var.

Vi kom ut till andra halvlek stärkta av vårt sena mål och ledning, men hemmalaget var hungrigt och skulle sälja sig dyrt.
Spelet var jämnt fördelat, Skövde försökte mata långa bollar bakom vårt försvar men vi höll tätt, själva försökte vi hitta vårt anfallsspel, men det gick sådär, dock hade vi full kontroll på händelserna.
Så kom en märklig situation i mitten på halvleken, en sammanstötning mellan Francis och en motståndare, ingen signal från domaren, det går flera sekunder, Skövdespelaren ligger kvar, då kommer signalen, nersläpp efter att killen burits ut tänkte jag och säkert många med mig, nejdå, frispark till Skövde dömde domaren. Vi står och halvsover lite, bollen kommer in i vårt straffområde, lite hit och lite dit och en halvträff på bollen från Andreas Uusitalo som går in mellan stolpen och Pilip, men var kom den ifrån?

Vi måste vara vakna hela matchen för annars blir vi straffade direkt.
Målet gav såklart Skövde energi och oss darr i benen, bollarna pumpades in i vårt straffområde och med lite skicklighet och en hel del tur lyckades vi försvara oss.
Just vid en sådan boll där vi hade megasvårt att få undan bollen till en början kom spiken i kistan, en rensning som Affe fångade upp, snabb omställning och vips så var vi tre mot två, Affes delikata boll till Paulo på högersidan och Paulos brutala avslut i krysset från straffområdeslinjen, 1-3, herre gud så skönt!
Målet tog luften ur Skövde, de försökte men det blev aldrig några riktiga lägen, på övertid var det faktiskt vi som sjabblade bort ett jätteläge, men det kvittar nu, vinsten var det viktigaste.


Coach Thern efter matchen:

Jonas, har du en sekund?
– Ja men din tid börjar nu… och där var den slut.
Ja ja, har du några minuter då?
– Då blir det på tilläggstid men låt gå då
Vad säger du om matchen idag?
– Det viktigaste var att vinna och göra några mål idag, det gjorde vi även om inte spelet stämde till 100 %. Jag tycker vi hade ett bättre spel mot Oskarshamn men då gjorde vi ju inga mål.
Första 15 var fenomenala av oss säger jag, vad säger du om det?
– Ja det var riktigt bra, bra rörelse, bra passningsspel och bra energi, precis som jag vill att det skall vara. Sen blev vi lite bekväma tyvärr. Jag vill inte säga så mycket nu, jag måste se matchen och analysera den innan jag kan sätta fingret på varför det blev så.
Okej, nåväl, det står folk (journalister) i kö för att få parata med dig så jag säger grattis, det blir en skön resa hem.
– Ja det blir det, men det vet du ju redan, du åker ju med oss i bussen (och så skrattar han vidare till nästa intervju)

Fakta:
Skövde AIK – IFK Värnamo 1-3 (0-2)
Avslut: 6-12 (4-6)
Avslut på mål: 3-5 (2-2)
Frisparkar: 13-12 (6-8)
Hörnor: 3-4 (0-2)

0-1 efter 5,29 Francis de Vries, assist Matias Almeida (hörna)
0-2 efter 42,11 Paulo Marcelo, assist Danne Ask
1-2 efter 81,29 Andreas Uusitalo
1-3 efter 81,29 Paulo Marcelo, assist Alfred Ajdarevic
Varningar: 1-1 Charlie Vindehall IFK, Rasmus Örqvist SAIK
Publik: 366 varav 14 IFK:are

Startelvan:
Pilip Vaitsiakhovich (mv), Freddy Winsth, Francis de Vries, Tyler Lissette, Viktor Ljung
Alex Jorge Brilhante de Sousa (73), Erik Brendon Pinhiero da Silva, Charlie Vindehall, Danne Ask (84), Mattias Almeida Sundell (67) & Paulo Marcelo Souza A lves
Ersättare:
Filip Eriksson (mv), Aldin Basic, Ivan Danielsson Andonovski, Alfred Ajdarevic (67), Filip Siljander (73), Kevin Karlsson Simola, Behar ”Bebben” Ferizi (84)

Annandag påsk, boka det i er kalender, för då spelas nästa match hemma och det hemma på Vallen. Vi gästas då av västkustlaget Tvååkers IF, matchstart 16:00

Till dess önskar vi i IFK Värnamo er alla en Glad Påsk

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis