Grus i maskineriet

Ett kompakt höstmörker och ett ihållande ösregn var vad som gästande Oskarshamns AIK bjöds på när de besökte Finnvedsvallen på söndagskvällen. I hemmalaget var Edvin Becirovic och Benjamin Lindblad tillbaka i startelvan och Charlie Vindehall (avstängd) och Joel Stevens (nerbäddad) saknades i truppen. IFK ställde upp med en 4-5-1-formation med Michael Kargbo ensam på topp. Inte vet jag om han kände sig ensam, men han verkade inte vilja kännas vid att han hade lagkamrater. Oftast försökte han på egen hand, men den kompakta fembackslinjen i Oskarshamn kunde oftast läsa honom tämligen enkelt och närmare än ett skott rakt i skopan på målvakten kom han inte.

Att IFK saknar en naturlig vänsterback är något jag klagat över tidigare. I dagens match testades en gammal lösning. Freddy Winsth fick hoppa över till vänster när Kevin Karlsson Simola kom in till höger. I min värld är Freddy given högerback och när han tvingas ut på vänsterkanten försvinner hans fina inläggsfot. I dagens match saknade vi inläggskvalitet från både vänster och höger på grund av detta. Enligt säkra källor är Bernardo Vilar klar för comeback i nästa match, vilket torde innebära att Francis de Vries tar ett steg ut på vänsterkanten till mänsklighetens fromma.

Matchen inleddes i ganska högt tempo och det var gästande Oskarshamn som noterades för den första farligheten. En lång och väl avvägd passning skar mellan mittbackarna Victor Eriksson och Francis de Vries, men Flamur Dzelili kom aldrig till avslut trots fritt läge.

Resten av halvleken dominerades av IFK, men den rätta skärpan saknades i sista tredjedelen av planen. Som bekant är det där man gör målen. Kommer man aldrig till skott gör man heller inga mål. Så enkelt är fotboll! Jag räknade till ett enda avslut på mål i första halvleken, vilket naturligtvis är alldeles för dåligt. (Oskarshamn hade inget)

Inför den andra halvleken trodde undertecknad att hemmalaget skulle springa ifrån Oskarshamn. Istället skulle bortalaget ta ledningen. En onödig frispark, när Abdu Magashy försökte sig på ett omvänt livtag, sköts rakt i muren på Magashys arm. Ny frispark, nio meter närmare mål. Skottet styrde olyckligt på Johan Lassagård i muren och Pilip Vaitsiakhovic i målet var chanslös.

En olycka kommer sällan ensam. Abdu Magashy, som fick sitt första gula kort i samband med den tidigare frisparken, kom sent in i en duell och domaren Fredrik Oppong visade rött kort. Ett stort avbräck inför nästa omgång, då Magashy varit vår kanske bästa spelare under säsongen.

Underläge 0-1 och med endast tio man kvar på banan var goda råd dyra. Tränarstaben gjorde vad man kunde och plockade fram allt möjligt ur trollerihatten, men den här kvällen fungerade inget.

IFK tryckte på så gott man kunde. Närmast målvittring var Benjamin Lindblad, som skarvade ett inlägg från Kevin i stolpens utsida.

Det går knappast att påstå att segern var orättmätig. Oskarshamn var täta i mittförsvaret och och ofta styrde de våra anfall ut mot hörnflaggorna. Där gör man, som bekant, inga mål och om inte inläggen har kvalitet blir det  svårt.

IFK får nu försöka att slicka såren och hitta tillbaka till vinnarspåret. Vi skänker en tacksamhetens tanke till Lindome, som tog fem poäng från Landskrona i deras dubbelmöte. Avståndet till Landskrona är nu nio poäng och mycket talar för att vi får se ett rent avgörande på Finnvedsvallen den 15 november, när BoIS kommer till stan.

Men dessförinnan ska vi avverka två bortamatcher. Närmast väntar Lunds BK på Klostergårdens IP och därefter Utsiktens BK på Ruddalens IP i Göteborg. Två tuffa matcher. Lunds BK har ramlat ner under nedflyttningsstrecket och kommer naturligtvis att kriga för sitt liv. Utsikten, som senast förlorade mot Eskilsminne, har förmodligen inte gett upp drömmen om en kvalplats. Sex poäng skiljer dem i dagsläget från andraplatsen.

Den kassaskåpssäkra ledningen känns helt plötsligt inte lika säker längre. Men fotboll svänger snabbt. Efter regn kommer solsken och jag hoppas att vi kan komma tillbaka till gammal god form och rida ut stormen.

Text: Ola Fälth

Bild: Tero Väisänen