Houston we have a problem!

“Houston, we have a problem!” är ett ofta (kanske felaktigt) citerat anrop från befälhavaren på det amerikanska rymdskeppet Apollo 13, John Swigert.

IFK Värnamos rymdskepp, som svävat högt över jorden de första fyra omgångarna, kom tillbaka till den jordiska atmosfären i den senaste omgången mot Utsiktens BK. I dagens match, borta mot Assyriska Turabdin i Jönköping, skulle man dessutom kraschlanda hårt mot jorden.

Jag är inte säker på att IFK:s befälhavare, Jonas Thern, har utropat något liknande, eller ens ha skickat några nödraketer, men tanken må kanske ändå ha funnits där.

Benjamin Hajdari återinträdde i startelvan, efter att ha varit bänkad i den senaste matchen, på bekostnad av Joel Stevens. Det skiftet ledde till att Michael Kargbo inledde till vänster i anfallet. I övrigt var uppställningen densamma.

IFK började starkt och hade ett extremt bollinnehav i den första halvleken på den blåsiga och svårspelade Rosenlunds IP.  Redan i den första minuten slog Johan Lassagård ett farligt inlägg från höger, men ingen IFK:are fanns i boxen. Ett mål där kunde möjligen ha ändrat matchbilden.

Lassagård hade IFK:s kanske bästa chans i matchminut trettiofem, i något snäv vinkel, men skottet strök stolpens utsida.

Vid de få tillfällen Assyriska erövrade bollen, fanns det ofta både två och tre IFK:are som pressade och understödde, för att snabbt vinna tillbaka den.

IFK visade, som vanligt, prov på teknisk skicklighet, men avsluten var tämligen tama. Assyriska hade, de första fyrtiofyra minuterna, inte ett enda avslut, men i första halvlekens sista minut sprang en Assyriskaspelare på Freddy Winsth, ramlade och belönades med en straff av domaren Rinan Hasani.

Straffen förvaltades på bästa sätt av Simon Karlsson Adjei i Pilip Vaitchakovics högra hörn. Den gode Pilip hade handen på bollen, men tyvärr något för sent.

Om man ska diskutera rättvisa och orättvisa inom idrott, torde halvtidsresultatet 1-0 tillhöra den sistnämnda kategorin, då avsluten 1-6 till bortalagets favör indikerar att IFK borde ha lett matchen.

Men, som bekant, är det målen som räknas och teknisk briljans och överlägsenhet är inget som ger några poäng när tabellen summeras.

Till den andra halvleken byttes Felix Wennergrund, som gjorde seriedebut, och Joel Stevens in istället för Abdussalam Magashy och Francis de Vries. Felix gjorde en lovande insats och är förmodligen en gosse som kommer att aspirera på en ordinarie tröja så småningom.

IFK radade upp hörna efter hörna. Då internationell fotbollstatistik visar på att det blir mål på var sextiosjätte hörna (!), så är det kanske inte så överraskande att IFK inte gör något hörnmål. Men nog borde tretton hörnor åtminstone leda till en målchans. Det är definitivt helt omöjligt att göra mål om man placerar hörnorna (eller inläggen) bakom mål, vilket inte sällan var fallet.

I den sjuttiosjunde matchminuten drogs så rullgardinen helt ned för dagen, då straffmålskytten, Simon Karlsson Adjei fick en passning, på en av Assyriskas få kontringar, som gick mellan mittbackarna Victor Eriksson och Bernardo Silva. Ensam med Pilip Vaitchakovic gjorde han inget misstag. Till saken hör, att de två Assyriskaspelarna var omgivna av sju IFK:are, inklusive målvakten, utan att dessa lyckades avvärja situationen. IFK-försvaret, som i tidigare matcher varit kassaskåpssäkert, kan knappast kvittera ut godkänt betyg för den insatsen.

Assyriska Turabdin har vuxit ut till att bli en mardrömsmotståndare för IFK. På fem försök, cup- och träningsmatcher inkluderade, har vi inte lyckats vinna en enda.

Bäst i IFK för dagen, i skribentens tycke, Charlie Vindehall, som gör en enorm arbetsinsats på mittfältet. Övriga kan bättre! Mycket bättre!

“Ett himmelrike för en målskytt!”, skulle kunna vara ett annat utrop som vore passande för dagen. IFK har nu två raka matcher utan att hitta nätet. Men, vi ska naturligtvis inte kasta några yxor i sjön på grund av detta. Vi tar nya tag och redan nästa lördag är det dags för omgång sju, då Eskilsminne gästar Finnvedsvallen. Läge för en ketchupeffekt?

IFK har fem arbetsdagar för återhämtning och avslutsträning!

Ola Fälth