IFK krossade Qviding

IFK tvingades till ett par justeringar i startelvan vid återstarten av Ettan Södra efter semesteruppehållet. Charlie Vindehall, som tvingades utgå i senaste bortamatchen mot Oskarshamn, var ännu inte kurant. I hans ställe, på mittfältet, fick Joel Stevens spela och succéinhopparen Aldin Basic tog plats från start i anfallet som target player. Vårens gigant, Bernardo Vilar, skadade foten på träningen i veckan och fick avstå spel. Francis de Vries fick spela innerback och Felix Wennergrund vänsterback.

Man brukar säga att en match varar i nittio minuter  (plus tillägg). Men dagens match varade bara i dryga kvarten. Redan efter tre minuter gjorde Joel Stevens, som jobbade över stora ytor, ledningsmålet för hemmalaget på framspelning från Michael Kargbo. Ett snyggt placerat skott i målvaktens högra burgavel.

Under de följande femton minuterna hade Qviding inte två rätta pass inom laget någon gång. Möjligen mellan de båda mittbackarna, där den ena – Anton Henningsson, bördig från Gislaved, representerade IFK några säsonger i början av decenniet. Ingen rolig “hemkomst” för honom. Det var en total dominans av IFK, och i den femtonde minuten var det nära att Francis de Vries skruvade in en hörna, men bollen nickades undan på mållinjen av en försvarare.

Strax därpå fick Johan Lassagård visa att även han har en fin bössa. Efter väggspel med Abdu Magashy klippte han till och bollen satt som en strut i Qvidingnätet.

Att det lönar sig att skjuta är en gammal uttjatad sanning, men likväl lika giltig som alltid. Michael Kargbo ville inte vara sämre. Nästan direkt på avspark fick han bollen, efter att Magashy vunnit en duell, och krutade på strax utanför straffområdet. Bollen styrde på foten på den olycklige Anton Henningsson och målvakten var totalt ställd. 3-0 och matchen var avgjord.

I slutminuten fick IFK en ny hörna. Den här gången var Freddy Winsth regissör. Han slog bollen snett inåt straffområdeslinjen till en mötande Johan Lassagård som krutade på för kung och fosterland och 4-0 var ett faktum. En inövad variant. Mycket tjusigt!

I andra halvleken tog värmen ut sin rätt och IFK slog av på takten och Thern & Co på bänken gjorde fem byten.

Inkomne Edvin Becirovic visade att hans långvariga frånvaro inte har påverkat hans snabbhet negativt. I den åttionde matchminuten sprintade han förbi Qvidingförsvaret och målvakten tvingades fälla honom. Straffen tog han själv säkert hand om och satte bollen i nättaket. 5-0 och Qviding längtade naturligtvis bara efter slutsignalen.

Segern, plus att övriga matcher gick vår väg, gjorde att IFK drygade ut sin serieledning till fem poäng, efter att en tredjedel av serien är spelad. Landskronas förlust i Linköping och oavgjort mellan Lindome och Utsikten satt nästan lika bra som den egna segern.

Det är närmast omöjligt att hitta några svaga punkter i hemmalaget. Pilip i målet kunde, utan att förta sig, inkassera en ny nolla. Eftersom stolparna är en målvakts bästa vänner, räddades han av dem, då Qviding hade sin bästa målchans med en nick i ribban.

Försvaret är prickfritt och Victor Eriksson växer alltmer ut till en gigant. Mittfältet jobbar, som vanligt, som galärslavar och anfallet har tagit fasta på att ta avslut snabbare.

Närmast väntar nu match mot Skövde AIK på bortaplan redan på onsdag. Det kan bli en kul höst!

Text: Ola Fälth

Bild: Tero Väisänen