Inför Gefle

Under fredagskvällen invigs den andra omgången i Superettan med vårt IFK Värnamo som på bortaplan tar sig an Gefle IF. Mötet mellan de 2 lagen blir det första någonsin, åtminstone i elitsammanhang.

Gefle IF åkte förra året ur Allsvenskan efter att ha placerat sig näst sist i tabellen. 2017 blir första gången sedan 2004 som laget spelar i Superettan. I hela 12 säsonger befann sig laget i Sveriges högsta serie och varenda år tippade kritikerna dem som ett av de lag som skulle åka ur serien. Men laget från Gästrikland tystade kritikerna om och om igen och en av de stora framgångsfaktorerna har varit ett starkt hemmafacit:

2013: Totalt 7 segrar varav 6 på hemmaplan
2014: Totalt 8 segrar varav 6 på hemmaplan
2015: Totalt 10 segrar varav 7 på hemmaplan
2016: Totalt 6 segrar varav 2 på hemmaplan

De senaste 4 åren har alltså en större del av lagets segrar under säsongen kommit på hemmaplan. Det är först förra året som laget tappade sitt fantastiska hemmafacit, något som man säkerligen nu återigen vill få tillbaka.

Hur ser då årets upplaga av Gefle IF ut?
Trots degraderingen från Allsvenskan så har laget lyckats behålla ganska många spelare. En utav de tyngre tappen som är värt att nämna är den kreativa mittfältaren Johan Bertilsson som har lämnat för spel i Östersund.

Men kvar i laget återfinns skyttekungen Johan Oremo och profilen Jonas Lantto. Inför årets säsong har man även lyckats att knyta till sig BK Häckens tidigare bolltrollare René Makondele och den unga talangen från Malmö, Piotr Johansson. Glädjande för vår del är att både René och Piotr dras med skador och kommer därmed missa fredagens match enligt Gefles hemsida.

Premiärmatchen för Gefle slutade som en oavgjord historia. Laget tog då sig an IK Frej Täby på bortaplan och efter att ha kommit i underläge i den första halvleken med 1-0 så lyckades laget vända på steken och såg ut att gå mot en 2-1 seger innan Falkeborn kvitterade för IK Frej med 10 minuter kvar av matchen. Nämnvärt är att båda Gefles mål i premiären var nickmål, så Lisette och Lundgren i Värnamos mittförsvar kan räkna med en hel del kamp i luften.

För vår egen del så åker vi upp till Gefle med ett starkt självförtroende. Segern i hemmapremiären med 4-0 har förhoppningsvis inte undgått någon. Herrarna visade då inte bara upp en frejdig offensiv utav även en otrolig aggressivitet i försvarsspelet. Åtvidaberg fick under hela matchen känna på ett Värnamo som satte hög press och tryckte ner dem långt ner på egen planhalva.

Truppen som befinner sig i Gävle har förändrats på 2 positioner från premiärmatchen: Otto Eriksson har fått ett mindre bakslag i sin comeback från långtidsskada samtidigt som Ellis Cullum ligger nerbäddad sjuk. In i truppen kommer Oscar Dahlström och en debutant i 17-åriga Milan Suvejkic.

Järdler inför matchen: 
”Det är tätt mellan matcherna och vi har anpassat träningen i veckan för att ha fräscha kroppar till fredagens match. Vi återhämtade oss i början på veckan, analyserade matchen och tittade tillsammans på valda klipp. Från onsdagens träning så har vårt fokus varit på Gefle. Vi förväntar oss en riktigt tuff match och ett svårspelat Gefle IF som är bra hemma på sitt konstgräs. Det är viktigt för oss att vi värderar andrabollspelet högt och att vi är noggranna och rejäla runt egen box.

I vårt anfallsspel vill jag se ett snabbt passningsspel, massor av löp i hög hastighet och en variation i hur vi tar oss fram i planen”.

Truppen:
Tobias Andersson, Pilip Vaitsiakhovich
Viktor Nilsson, Fredrik Lundgren, Johan Andersson, Felix W. Andersson, Tyler Lissette, Freddy Winsth, Oskar Dahlström
Oscar Johansson, Simon Nilsson, Archford Gutu, Milan Suvejkic, Liridon Silka, Petar Petrovic
Pär Cederqvist, Ryan Finley, Melvin Frithzell