Järdler summerar

Vi pratar om standard, vi har förståelse för att vår vardag är av högsta värde. Kan vi fortsätta sammanföra de två, att vi alla håller vår högsta standard varje dag, att vi kommer till träningen varje dag för att utvecklas, att vi skapar en miljö som innebär att min medspelare bredvid/bakom/framför mig ska utvecklas och för att vi som lag och grupp ska bli bättre, då kommer vårt IFK Värnamo ha möjlighet att ta ytterligare steg.

Det är det som vår verksamhet ska stå för. En evig strävan efter att bli bättre och utvecklas både som människor, spelare och lag. Vi bestämde oss tillsammans under lägret på Bosön hur vi vill uppfattas och vad publiken ska kunna förvänta sig när de går till Finnvedsvallen. Det är viktigt för oss att vi har en identitet som lag, att vi står för en fotboll som både är utvecklande och vinnande men även spännande att titta på. Vi vill göra vårt yttersta varje match och stå för en arbetsinsats som förtjänar Värnamobornas stöd.


Efter att vi nu kan summera de första 6 månaderna tillsammans så tycker jag som tränare att vi kommit ganska långt i vårt sätt att spela fotboll. Vi har haft toppar och vi har haft sämre prestationer, vi har vunnit och vi har förlorat och så kommer ske även i framtiden men vi kommer aldrig ge avkall på arbetsinsats, tempo och att vi tillsammans gör vårt yttersta varje gång vi går ut till match.

Vi kan idag se ett IFK som har höjt tempot i sin fotboll, ett lag som inte väntar på vad motståndaren ska göra utan försöker ta initiativet i alla situationer. Ett lag som vill spela med hög hastighet, med massor och djupledslöpningar och en inställning att alltid ta tillbaka bollen när vi tappar den. Därför har vi tränat på att försvara oss högt upp i planen, att vara aggressiva och agera snabbt på vad som händer, eller ännu hellre, kommer att hända. Vårt passningsspel har mestadels varit bra och blir bäst när vi tydligt använder spelare som är i rörelse och då helst på väg framåt.


En del av vår analys från vårsäsongen visar vikten av att träna, eller rättare sagt att hinna träna. Vi hade en svag period resultatmässigt i maj månad. En månad som innehöll 6 matcher i Superettan och 4 i U21 serien. Vi spelade 4 matcher på 12 dagar och nådde inte alls de resultaten vi ville. Det finns såklart många olika faktorer, men en tydlig signal för oss var att vi mellan de matcherna inte hann träna ”ordentligt” och vi därför inte kändes lika starka.

Vi har en träningskultur och vi mår bra av att vara på träningsplanen och arbeta ihop. Vi tränar ganska hårt och försöker driva tempot i träning varje dag och det är viktigt för oss. Efter den sista matchen i maj fick vi en hel träningsvecka inför matchen mot Frej och då såg vi ut som det IFK vi ska vara och prestationen ledde till 3-0 vinst.

Våren har gett oss 18 poäng i en otroligt jämn serie. Vi känner alla att vi skulle haft några poäng till. Vi tycker att förlusten mot GAIS (1-2) var orättvis i en match där vi hade 23 avslut, förlusten hemma mot Norrby var onödig, förlusten hemma mot BP var tung eftersom vi gjorde en väldigt bra fotbollsmatch och det sena poängtappet mot Falkenberg kändes såklart jobbigt.

Det är dock meningslöst att fundera över förlorade poäng och framförallt hade vi själva behövt vara bättre för att ta poäng i de nämnda matcherna. Det intressanta är framtiden, de 16 omgångar vi har kvar att spela, alla de träningar vi har framför oss där vi får arbeta med vår fotboll, stärka vår identitet som människor och lag och att jobba stenhårt för att fortsätta skapa ett bättre IFK Värnamo.

Vi ses på Vallen!
// Christian