Livsviktig seger

Det var en oerhört viktig seger som Damerna bärgade i den svåra bortamatchen mot Falköping KIK i lördags.
Segern innebar att vi säkrade kontraktet i division 1 för 2018.

På en mycket charmig arena, Tångavallen, i en skogsdunge med röda små avbytarbås och med skogens djur som närmaste granne i ett charmigt samhälle vid namn Slutarp, ja där spelades kanske årets viktigaste match match för damerna.
Kanske inte så bra gräsmatta, men vad gör det när allt annat är taget från en bild från 50-talet.
Jag utnämner Tångavallen till årets finaste och charmigaste arena, för det är 100ggr roligare att spela på en liten arena som denna än att spela på Nya Parken i Norrköping inför 50 åskådare, det blir bara spöklikt då.

Taktiken klargörs innan match

Nog om arenan, nu tar vi matchen.
Vi startade matchen precis som vi planerat, vi satte hög press på Falköping och störde alla deras uppspel. Redan i minut 2 kunde vi faktiskt tagit ledningen när Mona blev frispelad i straffområdet, tyvärr gick Monas skott rakt på målvakten.
Men vi låg på och skapade lägen, hörnor och avslut. Frisparkar till oss lyste dock med sin frånvaro.
Detta är andra gången jag är med om att en domare sätter olika nivåer på oss och våra motståndare.
Jag skall ge er ett exempel så ni förstår, Fanny T får en spark i ryggen, hon ligger ner, skriker och vrider sig av smärta, alla på bänken reagerar och ber domaren blåsa av, men icke sa Nicke, domaren kommer fram och informerar ledarstaben om att han ENDAST blåser av vid huvudskada, inget annat, vill vi ha avbrott i spelet får vi själva slå ut bollen.
En stund senare jagar en Falköpingsspelare Linda, i sin iver att bryta trampar hon snett på den ojämna planen och stukar foten, även Falköpingsspelaren skriker ut sin smärta och då blåser domaren! Var tog regeln om att endast blåsa för huvudskador vägen?
Missförstå mig rätt nu, jag tycker att en domare skall blåsa av oavsett var skadan sitter om det är allvarligt, detta är trots allt inte VM.

En bildserie på 1-0 målet

Tillbaka till matchen, i minut 10 tar Falköping ledningen. En frispark från vänster, Linnéa A hoppar upp och skall nicka bort bollen, full kontroll på den, en Falköpingsspelare hoppar in i ryggen på henne, hon tappar kontrollen på bollen som dimper ner mellan dom båda. Bollen träffar någon av deras ben och friställer Johanna Georgsson som från 1 meter enkelt rullar in bollen. Frispark! Solklar frispark! Men den såg vare sig linjemannen eller domaren så 1-0 var ett faktum.
20 minuter senare kom vår välförtjänta kvittering, frispark nedanför mittcirkeln av Emilia S, alla hoppar för att nicka bort bollen, alla missar utom Linda, bollen tar i bakhuvudet på henne och ställer helt målvakten.
Vi fortsätter att trycka på och är nära flera gånger, men istället så åker vi på en kontring i minut 41 och Falköping tar åter ledningen genom snabba Filippa Jonsson.

Emilia S var tillbaka efter sin svåra skada

Fakta efter 45:
Falköping-IFK 2-1
Avslut: 6-14
Avslut på mål: 2-6
Frisparkar: 5-1
Hörnor: 2-8
Varningar: 0-1

Tränare PS hade ett o annat att säga till tjejerna i halvtid, ut till andra kom ett heltaggat lag.
Detta skulle vi inte tappa, vi skulle ha minst en poäng med oss hem! Det lyste av vilja i tjejernas ögon!
Redan efter 3 minuter kom vår välförtjänta kvittering, först hörna som nickas bort, vi vinner andrabollen som hamnar hos Linnéa H, hon slår ett perfekt inlägg som friställer Mona som enkelt sätter bollen i vänstra burgaveln.
I minut 63 gör tränare PS ett byte, in kommer vår senaste landslagsspelare Tilde Johansson och ut går en slutkörd Sefika. Tilde har jag sagt till er redan i juli att henne skall ni lägga på minnet, det är en tjej som kan gå hur långt som helst.

Tilde Johansson avgjorde matchen

I minut 83 avgjorde Tilde matchen med att göra segermålet. Återigen är vi hungriga och vinner en andraboll, återigen hamnar bollen hos Linnéa H som med en perfekt passning mellan båda innerbackarna friställer Tilde. Hon är iskall, hon tittar upp, ser var målvakten är och gör och hänger upp bollen i målvaktens högra kryss med en bredsida! O hur snyggt var inte det då!
Resterande minuter var lugna gatan, vi hade full kontroll över händelserna på plan och släppte inte någon över bron.
Denna seger innebar att vi även 2018 kan spela fotboll i Sveriges tredje högsta liga och det är bra, inte bara för IFK Värnamo utan även för all damfotboll i vår byggd nu när Westbo och Plitvice har lagt ner. Bygden behöver ett lag så högt upp som möjligt i seriesystemet för att tjejer skall ha något att sträva efter.
Mina blommor idag går till Linda Persson, hon var planens bästa spelare i lördags, mycket bra var även Linnéa Höögs och Emilia Schellhas som ÄNTLIGEN var tillbaka efter sin svåra skada.

Fakta efter 90 minuter:
Falköpings KIK – IFK Värnamo Dam 2-3 (2-1)
1-0 minut 10 Johanna Georgsson
1-1 minut 30 Linda Persson, assist Emilia Schellhas
2-1 minut 41 Filippa Jonsson
2-2 minut 48, Mona Chahrour
2-3 minut 83, Tilde Johansson

Avslut: 14-24
Avslut på mål: 5-9
Frisparkar: 9-3
Hörnor: 2-10
Varningar: 0-2, Fanny Holmberg och Felicia Schellhas IFK
Publik: 95 varav FEM från Värnamo

Laget:
Elvira J (MV), Felicia S (73), Linnéa A, Fanny T, Linnéa H
Amanda H, Fanny H, Emilia S, Linda P, Sefika M (63), Mona C (86)

Ersättare:
Tilde J (63), Kajsa B (73), Ebba N (86)

Nästa match och sista hemmamatchen för i år är kommande lördag hemma på Ljusseveka Konstgräs klockan 15,00 mot IFK Örby.
Kom gärna dit och heja fram våra fantastiska tjejer, jag garanterar att ni får se mål!

O så några ord på vägen: ”Livet är som en bok, du kan inte ändra de sidor som redan är skrivna, men du kan börja på ett nytt kapitel”

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis