S E G E R! Och 3 livsviktiga poäng


Så är det, det blev en siffermässigt solklar seger mot topplaget HBK på fina Örjans Vall i lördags, spelmässigt kanske inte den bästa matchen, men ack så effektiva vi var.

Det började annars jämt, båda lagen kände lite på varandra men så plötsligt rann Rasmus igenom på en smörpassning av Abdu i minut 8, neddragning och straff! Billigt tyckte många, svår o säga från min position men o andra sidan, om denna var billig har straffarna vi tidigare fått emot oss en skänk från ovan till våra motståndare.
Straffen smekte PC stensäkert mitt i målet och den nya snygga tavlan på Örjans Vall blinkade 0-1.
Precis den start vi behövde tyckte jag, men vad hände? HBK tryckte på för kung och fosterland och de efterföljande 15-20 minuterna var helt klart hemmalagets.

Trots ett stort bollinnehav skapade HBK inte så särskilt mycket, jag har sagt det innan och det tål att sägas igen, vi har ett brutalt bra försvar.
Två duktigt fina lägen skapade de i alla fall, först ett våldsamt skott får 16 meter som Jocke i mål gjorde en fenomenal räddning på o så en grym frispark från samma avstånd som Jocke limmade, ja du läste rätt, han limmade den!

När vi fattat att vi inte kan backa hem för att försvara vår ledning (läs Roar skrek sig hes om att lyfta bollarna bakom backlinjen) så kom vi återigen in i matchen.
Vi började rulla runt på kanterna och inläggen kom en efter en, på ett sådant inlägg blev det hörna och på den 0-2.
En perfekt slagen hörna från Freddys känsliga fot hittade bollen en helt fristående AJ, pang med skallen och den nya fina tavlan blinkade ilsket igen, detta i minut 40.
Tre minuter senare skott, touch och hörna igen, Freddys fot hade inte svalnat ännu så hörnan satt där den skulle igen, dock i huvudet på hemmaspelare och självmål.

Att gå in med 3-0 i ryggen trots att spelet inte fungerat jättebra kändes gött, för nu skulle HBK vara tvungna att öppna upp sig och det skulle blotta dem bakåt.
Så blev det också, jösses vilka kontringar vi hade och jösses vad vi brände lägen! Nu skall man såklart inte gnälla när man vinner med 3-0, men med lite mer skärpa hade vi lätt kunna sätta 3 till, målskillnaden kan bli en avgörande faktor när vi summerar årets säsong.
HBK då? Jodå, ett par lägen skapade även de varav ett som Claudio fick agera städtant och rensa nästan på mållinjen.

Sett till målchanser så var det inget snack om segern, sett till spelet så kan vi mycket bättre, men en dag som denna njuter vi av segerns sötma och struntar i spel och sumpade målchanser, vi lever vidare i serien och blickar framåt mot nästa ”cupfinal” hemma mot Gävle om 15 dagar.
På presskonferensen efter matchen sa Roar att det på inte sett var rättvist med 3-0 eller speglade spelet efter första halvlek, men sett till hela matchen var det inget snack, det kanske borde blivit något mål till. HBK:s tränare var besviken att laget inte kommit upp till den nivå som krävs för att slå ett IFK som spelat så bra hela hösten, han gjorde byten för att förändra matchbilden men det hjälpte inte, han gick ner på trebackslinje och då blev det ihåligt bakåt och IFK hittade luckorna.
Med andra ord en blygsam men glad IFK-tränare och en besviken HBK-tränare.
Men jo, Roar fick ju också frågan ”Värnamo har ju gått betydligt bättre efter sommaren än i våras, vad är anledningen till det förutom de nya spelarna?”
Svaret, ja det var långt det, och vad svarade Roar egentligen? Jag har inget bra svar på det då jag har svårt att sätta finger på det tre minuter långa svaret, jag får nog be den gode Roar om en förklaring vid något tillfälle.

Fakta:
Halmstad BK – IFK Värnamo 0-3 (0-3)
0-1 efter 8,59 PC på straff
0-2 efter 39,52 Alexander Jönsson, nickmål efter hörna från Freddy Winsth
0-3 efter 42,45 självmål efter hörna från Freddy Winsth (tyvärr får man ingen assist på självmål Freddy)
Avslut: 16-10 (8-6)
Avslut på mål: 3-7 (2-3)
Frisparkar: 9-10 (3-3)
Hörnor: 9-7 (5-5)
Varningar IFK: Claudio Perez (avstängd nästa match)
Varningar HBK: Andreas Bengtsson, Marcus Klingenberg Mathisen
Publik: 2449 varav ca 79 från Värnamo

Startelvan:
Jocke W (mv), Nethinio, Claudio, Jon, Freddy
Viktor (65), AJ, Paolo (56), Abdu, Rasmus (75) & PC
Ersättare:
Tobbe (mv), Gama (56), Tyler, Benjamin Lindblad, Axel, Alle (75), Predrag (65)

Nu är det 14 dagar utan matcher, nästa match spelas hemma på Vallen måndagen den 22:a oktober klockan 19:00, jag hoppas att du kommer, ta med dig grannen och grannens granne och några till, det är dags att visa sitt stöd för dessa fantastiska fotbollsspelare.

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis