Seger mot Öster

IFK förpassade sig i riktning sydost för helgens träningsmatch mot Superettankollegan och grannen Östers IF. Rivalerna från residensstaden har en gedigen meritlista och i jämförelse med dem är vår historia blek. Men det är svunnen tid, och i år är det fyrtio år sedan (1981) som Östers IF tog sitt fjärde SM-guld (1968, 1978 och 1980 är de övriga tre).

IFK ställde en startelva på benen tämligen lik den som förra helgen kryssade mot IF Sylvia. Filip Eriksson vaktade buren i stället för Pilip Vaitsiakhovic, men fyrbackslinjen med Sundgren-Eriksson-Vilar-Winsth var intakt. Även mittfältstrojkan, med Brendon-Magashy-Kenndal, var densamma. I anfallet Robin Dzabic, Edvin Becirovic och Joel Stevens. Den sistnämnde gjorde säsongsdebut och var pigg på sin vänsterkant inledningsvis. Han är en irrationell spelare som kan bryta mönstret och ”slå sin gubbe”.

Öster inledde bäst, men efterhand tog sig de vitblå in i leken, utan att för den skull skapa några riktigt farliga chanser. Matchen, som spelades inomhus i Tipshallen, var tämligen tempofattig och båda lagen hade svårt att bemästra den ”övergranulerade” konstgräsplanen. Bollen hoppade och studsade lite som den ville, snarlikt en gropig gräsplan. Kanske längtade de tjugotvå på planen ut i vårsolens glans.

Det dröjde till den fyrtionde minuten innan det hände något riktigt skarpt. Robin Dzabic drog en Österback som tvingades fälla honom. Domaren pekade på straffpunkten utan tvekan och bollen slogs säkert i mål av matchens lirare, Eric Brendon.

I den andra halvleken hade båda lagen möjligheter att utöka målskörden. Filip fick visa att han är en pålitlig gårdvar i målet och kunde freda sin kasse. Edvin hade ett skapligt friläge men avslutet gick utanför.

Precis som i första halvleken tog bortalaget över alltmer och visade bäst ork och vilja. I den åttiofemte minuten kom Isse Ismail in i stället för Robin Dzabic och under de fem-sex minuter han fick vara på planen hann göra ett gediget avtryck. I sista ordinarie matchminuten slog han ett inlägg som bröstades (?) i mål av Oscar Uddenäs, som tidigare bytts in. Den slutliga spiken i Österkistan slog Isse i själv. Magashy åkte slalom mellan Österbackarna och returen som målvakten lämnade, dunkade Isse upp i nättaket.

En träningsmatch är just en träningsmatch, men det var ändå skönt att vi – efter några matchers torka – kunde göra tre mål. Ett bra gödningsmedel för självförtroendet och att tvåla till en seriekonkurrent var extra skönt.

Försvarsmässigt gör IFK en prickfri insats, men framåt finns fortfarande en del att jobba på. Det kommer!

Text: Ola Fälth