Skrivelse från Sportgruppen

Under måndagen valde vi i IFK Värnamos Sportgrupp att tillkalla de lokala medierna från Värnamo och Växjö till en pressträff på IFK Gården för att belysa den rådande situationen med Christian Järdler.

Just nu finns ingen formell uppsägning från Christian Järdler, vilket innebär att IFK Värnamo inte kan göra något annat än att förhålla sig till det befintliga avtalet som innebär att Christian kommer att träna IFK Värnamos herrlag även 2018.

Vi sitter bakbundna med en hel organisation som undrar vem som ska träna A-laget kommande säsong, varpå vi inte kan ge något annat svar än Christian Järdler. Vi hoppas verkligen inte att Östers IF eller Christian Järdler förhalar situationen ytterligare för att skapa en än större skada för IFK Värnamo.

Vidare så upplever vi att diskussionen löpande längst med hela händelseförloppet har sprungit ifrån den grundläggande problematiken:

1. Är det okej av Östers IF att under brinnande säsong ta kontakt med vår tränare och erbjuda kontrakt utan vår vetskap?

2. Är det okej att Christian Järdler bara ska kunna bryta ett 2-årskontrakt?

3. Är det okej att Christian Järdler inte bara bryter kontraktet utan även tar med sig spelare från IFK Värnamos A-trupp till sin nya arbetsgivare?

Det är just den tredje punkten som är grunden till att det ännu inte finns ett avtal om en övergång för Christian Järdler till Östers IF.

IFK Värnamo och Östers IF var överens om ett avtal fram tills att rykten från säkra källor gjorde gällande att Christian Järdler hade för avsikt att ta med sig spelare från IFK Värnamos A-trupp 2017.

Vi tog då åter kontakt med Östers IF och ställde frågan om ovannämnda rykten var sanna, varpå vi fick besked från Fredrik Gustavsson i Östers IFs styrelse att det inte fanns någon som helst avsikt att ta en enda spelare. Med det svaret önskade vi ändå att få in en klausul i avtalet.

Klausulen gjorde gällande att Östers IF skulle kompensera IFK Värnamo med en viss summa för varje spelare med utgående kontrakt som lämnade IFK Värnamo för Östers IF, fram tills 1 april 2018. I klausulen undantogs Fredrik Lundgren, med anledning av hans bakgrund som tidigare Öster-spelare och boende i Växjö.

Ett avtal med ovannämnda klausul överlämnades till Östers IF som förkastades samtidigt som klubben offentligt meddelade att dem lämnar förhandlingsbordet. Ett mycket märkligt beteende anser vi då man tidigare har avfärdat alla rykten gällande övergångar av spelare från IFK Värnamos A-trupp 2017. Har man muntligen sagt att man inte har för avsikt att ta någon spelare, vad hindrar då dem från att skriva in den klausulen.

I samma veva som Östers IF förkastade avtalet meddelade Christian Järdler att all kommande kontakt med honom görs via hans juridiska ombud, Martin Klette.

Där står vi nu. Till följd av att Christian Järdler har valt att ta in ett juridiskt ombud så har vi valt att göra det samma och har lämnat över ärendet till advokat Bertil Stridh. Det innebär att kommande kontakter kommer ske mellan Martin Klette och Bertil Stridh.

Vi kommer från och med nu inte lämna några fler kommentarer i ärendet utan hänvisar till vårt juridiska ombud, Bertil Stridh.

Signerat IFK Värnamos Sportgrupp, 2017.11.06.
Thomas Lundqvist
Kaj Larsson
Sven-Erik Svensson