Tillbaka i vinnarspåret!

Firma Thern & Johansson bjöd inte på några stora överraskningar i startelvan när IFK tog emot trettondeplacerade Eskilsminne IF från Helsingborg på lördagseftermiddagen. Joel Stevens var tillbaka på sin vänsterytterposition och Benjamin Hajdari började på bänken. Det var två lag som var sugna på revansch. Eskilsminne, som tränas av gamle HIF-spelaren Mattias Lindström, har börjat säsongen ganska svagt. Endast en seger och två oavgjorda, senast mot Motala där man tappade en 2-0-ledning till 2-2. IFK, med två raka och snöpliga förluster i bagaget, mot Utsikten och Assyriska, i matcher där man dominerat spelmässigt och där motståndarna mestadels backat hem och försvarat sig. Med den äran, ska tilläggas.

Eskilsminne inledde med hårda tag direkt och klev över gränsen till fult spel vid ett flertal tillfällen utan att domaren plockade fram sin kortlek. Istället blev det IFK:s skicklige mittback, Bernardo Vilar, som blev den förste att syna det gula kortet. Tyvärr, för Bernardo och IFK, innebar det att han erhöll sitt fjärde gula och därmed avstängning i nästa match. (Som bekant har det i år införts en tillfällig regel, att avstängning sker först efter fyra varningar istället för tre).

Första halvlek var annars ett riktigt sömnpiller och varken hemma- eller bortalag hade någon energi eller skärpa i spelet. Det var ofta hafsigt, omständligt och långsamt. Eller också sprang en IFK-anfallare offside, vilket till slut fick IFK-tränarens tålamod att brista och föranledde honom att använda korpralsrösten och leverera en rejäl utskällning. Välförtjänt!

Båda lagen hade goda chanser till att ta ledningen, men IFK:s avslut var oftast för tama och när Lund hade chansen stod Pilip Vaitsiakhovich i vägen.

Det som såg ut att bli en mållös halvlek förändrades i sista minuten, då IFK på en dubbelhörna lyckades få bollen i nät bakom Pontus Löfvenmark i Eskilsminnemålet. I en hög av spelare målområdet var Michael Kargbo den som fick pannan på bollen. Ett psykologiskt mycket viktigt mål!

Eskilsminne gjorde två byten i halvtid, för att få lite bättre fart framåt. Direkt efter avspark tvingade man fram en hörna, som skapade en viss oro i IFK-försvaret. Den annars trygge och säkre Pilip Vaitsiakhovich i IFK-buren missade utboxningen, men EIF-spelaren nickade utanför. En kvittering där kunde mycket väl ha ändrat matchbilden.

Istället blev det 2-0 till hemmalaget fem minuter senare. Victor Ericsson, som smugit sig upp från sin mittbacksposition, fick bollen efter en tilltrasslad situation, föranledd av ett fint inlägg från vänster signerat Francis de Vries, med en vänster bredsida i målvaktens högra hörn. Mycket påpassligt och med en fot han normalt kanske mest använder för att stödja sig på.

Härefter tog IFK över matchen alltmer. Eskilsminne, precis som tidigare motståndare, kroknade rejält och med lite bättre skärpa i avsluten kunde både Michael Kargbo och Joel Stevens ha blivit målskyttar.

Istället blev det Abdussalam Magashy som slog i den definitiva spiken i Eskilsminnekistan. I den 75:e matchminuten fick han bollen strax utanför straffområdet, siktade noga och placerade bollen i målvaktens vänstra kryss.

IFK tog med dagens seger tre välbehövliga poäng och håller sig därmed kvar i tabelltoppen, en poäng efter serieledande Lunds BK som idag avfärdade Tvååker med 3-1.
Det innebär att det blir ett riktigt toppmöte kommande onsdag när Lund gästar Finnvedsvallen.

Lunds BK – eller “Krubban” som föreningen kallas – har vi stött på många gånger genom åren, både i seriesammanhang och i kvalspel. Särskilt minns vi naturligtvis kvalmatcherna 2012, då IFK drog det längsta strået i två täta matcher. Under fjolårssäsongen vann IFK båda matcherna, 0-2 på Klostergårdens IP och 3-1 på Finnvedsvallen. Ett gott omen, ty traditionens makt är stark inom fotbollen.

IFK gjorde ånyo en försvarsmässigt mycket stabil insats och den säkre målvakten Pilip Vaitsiakhovich kunde lägga ännu en nolla till meritlistan. Mittfältet springer sönder de flesta lagen och bäste IFK-are för dagen, Eric Brendon, fanns över hela planen. Med suverän bollbehandling fördelade han bollarna förtjänstfullt. Med förbättrad kondition har han dessutom lagt ytterligare en dimension till sitt spel och orkar nu springa en hel match.

Bild o text
Ola Fälth