Nyheter

Referat mot Falkenbergs FF signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 26 OKTOBER 2021

VILKEN VÄNDNING!

IFK Värnamo stod för en närmast osannolik prestation under gårdagskvällen, när Falkenbergs FF gästade Finnvedsvallen. Men innan den utmärkte domaren Magnus Lindgren satte pipan i munnen för att blåsa av matchen hann det hända en hel del.

Falkenberg visade tidigt att man var i stort poängbehov och inledde aggressivt och störde IFK:s uppspel. Det var ändå hemmalaget som hade första målchansen. Charlie Vindehall, som idag fick chansen från start på Eric Brendons bekostnad, drog redan efter två minuter på ett skott som målvakten Victor Noring parerade.

I anfallet därpå skapade FFF en hörna, på vilken Linus Dahl avslutade strax utanför. Bortalaget fortsatte att oroa IFK:s uppspel. Efter fem minuter slog Victor Eriksson en -minst sagt - lite slarvig passning i mittcirkeln, som bröts av Oliver Hintsa. Hintsa avancerade från mittlinjen och avslutade stolpe in från 17–18 meter. En mardrömsstart.

Bara minuten senare låg bollen i buren bakom Pilip Vaitsiakhovic igen. Samme Hintsa kom igenom på nytt. Pilip räddade skottet, men returen slog Adam Bergmark Wiberg i mål. Dessbättre hade assisterande domaren upptäckt att Bergmark Wiberg var i offsideposition.

Som om bjudningen vid ledningsmålet inte skulle vara nog, så var det efter tjugosex minuter William Kenndals tur att vara frikostig. Ett olyckligt felskär gav Oliver Hintsa fri lejd och ensam med Pilip placerade han bollen säkert i nät. Finnvedsvallen var i chock.

Hemmalaget skakade så småningom av sig nervositeten och efter dryga halvtimmen hade Oscar Johansson ett gyllene läge att reducera. Oscar stod själv för förarbetet, hittade Oscar Uddenäs med en crossboll, fick tillbaka den i ganska fritt läge, men skottet gick utanför.

IFK hittade nu spelet och strax därefter förvandlade Uddenäs falkenbergsbacken Linus Dahl till ett rundningsmärke. Bollen på ena sidan, Uddenäs på andra, men Victor Noring fick upp händerna.

Anfallen från hemmalaget avlöste nu varandra och efter fyrtio minuter stod brasilianaren Wenderson för en spektakulär prestation. Med en klackspark lurade han hela västkusten och bollen hamnade hos Uddenäs som pangade bollen i mål. Välkommet och välförtjänt!

Psykologiskt mycket viktigt och råg i ryggen inför andra halvleken. Bortsett från sista kvarten var det en halvlek med nervöst och krampaktigt spel från hemmalaget och förmodligen ett nytt klubbrekord i felpassningar.

Sju minuter in på den andra halvleken höll Wenderson (en av de absolut bästa hemmaspelarna) sig framme. På ett inspel från Freddy Winsth sköt han - via en försvarare - in kvitteringen. Stort jubel och en kollektiv suck av lättnad på läktarna.

Men Falkenberg vek inte ned sig. Efter två tredjedelar av matchen fick Adam Bergmark Wiberg en löpboll efter ett nytt IFK-felpass. Han vände enkelt bort Victor Eriksson, lobbade över Pilip Vaitsiakhovich, som var för långt ut för att nå bollen, men träffade ribbans undersida. Bortalaget fick nu förnyad energi och sex minuter senare höll sig Bergmark Wiberg framme på nytt och mötte ett inlägg med foten, men Pilip räddade till hörna. Men, som flera gånger den här säsongen, skulle ett par väl valda byten avgöra tillställningen. In kom Robin Dzabic, Edvin Becirovic och Abdussalam Magashy med pigga ben och hjärnor. Det var inte utan att undertecknad började känna sig nöjd med en poäng så som matchen gestaltade sig.

Men IFK - och inhopparna - ville annorlunda, och tur var väl det. Magashy vann bollen på egen planhalva, passade vidare till Robin, som medelst en yttersida hittade Uddenäs. Han rundade ett par falkenbergsspelare innan han - istället för att skjuta - passade in bollen till IFK:s egen "Gubben i lådan", Edvin Becirovic, som bredsidade bollen i mål. Då stod klockan på 94:41. Nitton sekunder kvar att spela och jublet som utbröt visste inga gränser.

Årets sextonde trepoängare var ett - nästan ofattbart - faktum. Sexton segrar, varav elva med uddamålet. Snacka om att hålla sina anhängare på halster!

Tabellen ljuger naturligtvis inte, och även det var långt ifrån skönspel i nittiofem minuter, måste man naturligtvis beundra det här laget. Serieledning och därtill följande prat om Allsvenskan har förmodligen satt sina spår i huvudena på våra unga grabbar. Att trots detta prestera och säkra tre poäng är fantastiskt.

Nu återstår fyra tuffa matcher. Närmast väntar AFC Eskilstuna på bortaplan nästa måndag och den 6 november kommer det verkliga elddopet, då Helsingborgs IF gästar Finnvedsvallen. Missa för allt i världen inte det!

Ikväll håller undertecknad, förhoppningsvis för första och sista gången, tummarna för Gais, som tar sig an Helsingborg på Olympia.

En seger för Gais vore kanske att begära för mycket, men oavgjort är inte heller dumt…

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de eventuella åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister i desamma.