Nyheter

Svensk Elitfotboll skriver under Amnestys upprop gällande VM i Qatar

PUBLICERAD 18 NOVEMBER 2021

SVENSK ELITFOTBOLL SKRIVER UNDER AMNESTYS UPPROP RÖRANDE VM I QATAR

De 32 SEF-klubbarna skriver på ett upprop hos Amnesty som ger FIFA rött kort och kräver att de står upp för migrantarbetares rättigheter under VM i Qatar.

– Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa FIFA att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, och att FIFA därmed måste ta mer ansvar för situationen på plats, menar Jens T Andersson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Amnestys globala kampanj har bara i Sverige redan över 18 000 underskrifter, däribland samtliga 32 herrelitklubbar i fotboll genom sina klubbchefer.

Amnesty skriver i kampanjen att 95% av arbetskraften i Qatar är migrantarbetare och att tusentals av dessa utnyttjas av sina arbetsgivare. Enligt brittiska The Guardian beräknas minst 6500 migrantarbetare ha mist livet under uppbyggnaden inför VM i fotboll.

”Fifa har ett tydligt ansvar att agera när arbetare som deltar i VM-projekt riskerar att utsättas för arbetsrelaterade kränkningar. Därför ger Amnesty #röttkort till Fifa och kräver att de använder sitt inflytande för att skydda alla de migrantarbetare som gör VM möjligt”, skriver Amnesty på sin hemsida.

– Migrantarbetare är oumbärliga för att herrarnas fotbolls-VM 2022 ska kunna genomföras, men det får inte ske på bekostnad av deras liv och mänskliga rättigheter. Amnesty välkomnar SEF-klubbarnas beslut att stötta vårt upprop. Fifa måste agera ännu tydligare och se till att Qatar lever upp till sina åtaganden. På så sätt kan herrarnas fotbolls-VM 2022 ändå bidra till positiv förändring, säger Anna Johansson, tf generalsekreterare Amnesty Sverige.

– Det råder längre ingen tvekan att VM kommer att spelas i Qatar 2022. Med det sagt så tycker vi att ovannämnda kritik är viktig att framföra, samt betona vikten av det påverkansarbete som Svenska Fotbollförbundet genomför i Qatar, säger Jens T Andersson.

VM i Qatar spelas mellan 21 november och 18 december 2022.

Jens T Andersson, ordförande Svensk Elitfotboll

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll

Allsvenskan:

Björn Wesström, klubbdirektör och VD AIK Marcus Jodin, klubbchef BK Häcken Suzanne Hällström, klubbchef Degerfors IF Henrik Berggren, VD Djurgårdens IF Jesper Westerberg, klubbchef Halmstads BK Richard von Yxkull, VD Hammarby IF Stefan Andreasson, klubbchef IF Elfsborg Håkan Mild, klubbdirektör IFK Göteborg Magnus Karlsson, klubbdirektör IFK Norrköping Christer Abrahamsson, klubbdirektör IK Sirius Markus Rosenlund, klubbchef Kalmar FF Niclas Carlnén, VD Malmö FF Fredrik Danielsson, klubbchef Mjällby AIF Dan Skogman, klubbchef Varbergs BoIS Simon Åström, klubbchef/VD Örebro SK Catharina Törngren, tf VD Östersunds FK

Superettan:

Jose Franco, klubbchef AFC Eskilstuna Tina Bergström, vice ordförande Akropolis IF Patrik Lundgren, klubbchef Falkenbergs FF Magnus Sköldmark, klubbchef GAIS Tomas Litström, klubbchef GIF Sundsvall Joel Sandborg, klubbchef Helsingborgs IF Christian Ahlander, klubbchef IFK Värnamo Magnus Olsson, klubbchef IK Brage Sebastian Lagrell, klubbchef Jönköpings Södra IF Michel Ekberg, klubbchef Landskrona BoIS David Kryssman, klubbchef Norrby IF Mattias Kronvall, klubbdirektör Trelleborgs FF Chengis Rehman, klubbdirektör Vasalunds IF Anna Sjödin, ordförande Västerås SK Niklas Allbäck, klubbchef Örgryte IS Jens Magnusson, klubbdirektör Östers IF