Nyheter

Dansk psykoterapeut, Jesper Riisgaard Christensen ansluter till IFKs damstab

PUBLICERAD 11 FEBRUARI 2022

DANSK PSYKOTERAPEUT, JESPER RIISGAARD CHRISTENSEN ANSLUTER TILL IFK´S DAMSTAB

Vilka är dina ambitioner av att arbeta som psykoterapeut för damlaget i IFK?

Jag hoppas att jag kan erbjuda ett differentierat inblick i människors trivsel, tanker och beteende för spelarna själv och för tränarna. Båda genom enskilda samtalen och vid stöd på fotbollsplanen till att uppbygga den specifika kultur som man önskar i IFK Värnamo.

Mina ambitioner är att vara ett stöd för de människor som finns på och runt laget – för att de alla trivs och mår bra. Inte bara som fotbollsspelare men som människor. Det är bra om det har ett positivt inflytande på prestationerna, men det är inte ambition eller syftet för varken mig eller för klubben. Det är enbart en sidofördel.

Beskriv dina erfarenheter av att arbeta med fotbollsspelare ifrån tidigare?

Jag har genom dem senaste fem åren arbetet med danska fotbollsspelare med fokus på att vara människa och att navigera i fotbollsmiljön som inte är lik många andra arbetsplatser. Det rör sig om samma problemställningar som alla andra människor också upplever i livet. Anpassningsstörningar, ångestbehandling men främst ut från ett prestationsperspektiv, relationsarbete, existentiella frågor eller vardagliga svårigheter. Helt enkelt hantering av livet när det går upp och ner samtidigt som man ska vara den proffsiga fotbollsspelaren. Och det är inte alltid lätt när man är väldigt exponerad som människa, och många drömmer om det liv som man lever, men ändå inte alltid mår jättebra.

Jag har arbetet med dessa problematiken med högprofilerade danska fotbollsspelare runt om i världen. Ifrån den engelska Premier League till den italienska Serie A och med ungdomsspelare i den danska 2. Division. Och även om arbetet är lik är deras livsomständigheter väldigt olika, vilket jag tror att jag kan använda här i IFK Värnamo också där spelarna har olika ambitioner och är olika ställen i livet samtidigt som att de representera samma lag.

Varför är det viktigt att erbjuda terapeutiskt samtal till spelarna?

Först och främst tycker jag att det är en inspirerande och väldigt definierande ställningstagande till det mentala arbete som klubben har tagit när man väljer att anställa en psykoterapeut och inte en coach. Där är en stor skillnad i hur man arbetar med människor utifrån de två professioner – det ena är inte bättre än det annat och i framtiden hoppas jag att man i fotbollsklubbarna kommer att se båda facken representerat likaväl som man hår olika professioner anställd för att ta hand om den fysiska hälsa hos spelarna.

Här i IFK Värnamo har man beslutad att arbete ultra holistisk med spelarna och ur det perspektivet tror jag att man har vald helt rätt i att anställa en person med en terapeutisk bakgrund som inte är förankrat i fotbollen eller i ett prestationsframhävande sammanhang men ändå har erfarenheterna av att arbete med målgruppen.

Jesper kommer till oss som konsult genom klubbens starka samarbete med Sports Education Organisation NYFA Sweden.