Nyheter

Referat mot Ängelholm signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 21 FEBRUARI 2022

SEGER I ÅRETS FÖRSTA TÄVLINGSMATCH

Årets första tävlingsmatch för det nya allsvenska laget, IFK Värnamo, spelades i Svenska Cupen på söndagseftermiddagen på ett blåsigt Fridhemsparken i Ängelholm. För motståndet stod Ängelholms FF, det likaledes nyblivna division ett-laget. Hemmalaget - som tränas av förre IFK-tränaren Roar Hansen, är ett lag som vi tampats mot flera år i Superettan. Men efter att ha ramlat ur den serien och rakt igenom division ett, har man samlat kraft i ett antal år i division två.

IFK mönstrade en elva bestående av Pilip Vaitsiakhovic i mål. Netinho, Victor Eriksson, Robin Tihi och Freddy Winsth från höger till vänster i backlinjen. William Kenndal, Wenderson och Oscar Johansson på mitten och ett anfall med Charlie Vindehall, Marcus Antonsson och Felix Wennergrund.

IFK inledde bäst. Felix Wennergrund, pigg i starten av matchen, spelade bakåt till Freddy Winsth, som från sin något obekväma vänsterbacksposition lyfte in bollen till Charlie Vindehall, men på hans nick gjorde Ängelholmsmålvakten Robin Streijfert en bra räddning. Marcus Antonsson nådde sånär returen.

Det dröjde dryga tio minuter innan Ängelholm hade sitt första anfall, ett anfall som dock slutade i famnen på Pilip Vaitsiakhovic.

Det var mest IFK som hade bollen, dock utan att skapa så värst mycket. Matchens andra målchans fick Charlie Vindehall, men hans vänsterskott räddades, även denna gång, av Streijfert.

Efter tjugotre spelade minuter hittade Wenderson ut till Netinho på högerkanten. Netinho slog ett lågt inlägg mot bortre stolpen, där Marcus Antonsson dök upp, åkandes kana på ändan, och kunde stöta bollen i mål. Hans första, men förhoppningsvis inte sista, mål i IFK-tröjan.

Bara minuten senare var det nära 0–2, när Felix Wennergrund tog sig in i straffområdet från vänsterkanten. En skånsk fot hann dock fram och förhindrade att Antonsson gjorde sitt andra mål.

I ett liknande anfall, tio minuter senare, spelade Oscar Johansson in till Wenderson, men avslutet blev lamt och gick utanför.

I anfallet efter stack hemmalaget upp i en kontring. Robin Tihi missbedömde en höjdboll och rutinerade Johan Oremo fick fritt fram. Han rundade den utrusande Pilip, men bollen kom lite för långt ifrån honom och hans inspel rullade längs med mållinjen. Turligt nog fanns ingen Ängelholmare på bettet.

0–1 stod sig halvleken ut, men nog borde ledningen ha varit något mål större.

Den andra halvleken blev spelmässigt sämre. Hemmalaget vågade sig högre upp i banan och IFK slarvade en del i passningsspelet.

I den femtioåttonde minuten gjorde IFK ett trippelbyte. Haris Avdiou, Francis de Vries och Hampus Näsström löste av Felix Wennergrund, Netinho respektive Charlie Vindehall. Bytet blev en omedelbar succé. Bara minuten senare drog Oscar Johansson upp ett anfall och spelade in bollen till Antonsson som klippte till direkt. Skottet tog i målvaktens vänstra stolpe och på returen dök nyss inbytte Haris Avdiu upp och sköt bollen i öppen kasse från två meter.

Haris hann visa att han är en avslutare av rang. Ett bra skott i åttiosjätte minuten kunde ha rönt ett bättre öde.

Spelkvaliteten försämrades ytterligare ju längre matchen led och dessvärre lyckades Ängelholm att utnyttja ett litet missförstånd mellan Victor Eriksson och Pilip Vaitsiakhovic och reducera till 1–2 i anfallet strax efter.

Detta stod sig tiden ut och en liten suck av lättnad drogs av de tillresta IFK:arna. En match, som inte går till hävderna som någon av de mer välspelade, var till ända och tre poäng kunde stuvas in i bagaget.

Huvudsaken var väl att vi vann, men vi kan bättre. Mycket bättre. Förhoppningsvis redan på lördag, då GAIS gästar Ljusseveka konstgräs.

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister i texten.