Nyheter

Referat mot Mjällby AIF signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 14 MARS 2022

FÖRLUST MOT LISTERLANDETS STOLTHET

Vårsolen visade sig från sin bästa sida och gjorde sitt yttersta för att överglänsa lagen, när IFK på fredagseftermiddagen tog emot de allsvenska konkurrenterna Mjällby AIF på Ljusseveka konstgräs.

Tränarstaben gjorde ett antal förändringar i startelvan visavi uppställningen i förlustmatchen mot Malmö FF senast. Stolparna vaktades idag av Filip Eriksson och på högerbacken spelade Netinho istället för Freddy Winsth. På mittfältet gick de båda brassarna Eric Brendon och Wernderson in från start och längst fram en helt ny anfallstrojka bestående av Jesper Dickman, Christian Moses och Felix Wennergrund.

Efter att Mjällby haft den första riktiga farligheten i den femte matchminuten, ett skott från nära håll som blockerades av Robin Tihi, tog IFK över kommandot. Styrkorna förflyttades högre upp i banan och pressen blev lite intensivare. Kanske var det respekt för motståndet som föranledde den något försiktiga inledningen.

Den första farliga IFK-attacken kom efter nio minuter. Wenderson frispelade Wennergrund på vänsterkanten. Hans inlägg sögs upp av Moses, ett Mjällbyben styrde bollen bakåt till en framrusande Viktor Larsson som försökte placera in bollen i bortre hörnet, men en bleking hann emellan.

Hemmalaget behöll kommandot och hade ett antal fina intentioner. Inte minst Dickman och Netinho hade några bra avslut.

Något ologiskt skulle bortalaget istället ta ledningen. En liten kommunikationsmiss mellan mittbackarna Eriksson och Tihi gjorde att den sistnämnde kom lite på efterkälken och fällde Taylor Silverholt (nummer tre i den allsvenska brödraskaran) i straffområdet. Straffen sattes säkert - mitt i målet - av David Löfqvist.

Kamraterna lät sig dock icke nedslås. Några minuter senare hittade den pigge och tekniske Jesper Dickman in med en passning till en fristående Christian Moses. Ensam, ett par meter in i straffområdet, sköt han över målställningen. Där borde han gjort mål!

Efter knappa halvtimman spelad hade MAIF ett gyllene tillfälle att öka på ledningen. IFK drällde med bollen i uppspelet (man måste kanske inte alltid kortpassningsspela i uppspelsfasen. Det lär komma att straffa sig) och den hamnade hos en fristående David Löfqvist, som dock sköt över.

Kort därefter hade hemmalaget en bra period. De hade momentum, som sportjournalister uppdaterade på språkmodet, plägar att säga. Moses vände bort Mjällbys backlinje. Längs högerkanten kom Netinho farande som ett expresslok, men hans inlägg gick dessvärre strax över Wennergrunds lingula kalufs.

IFK behöll initiativet. Victor Eriksson frispelade Jesper Dickman på högerkanten, men hans avslut styrdes av en Mjällbyförsvarare i ribban. Lädret hamnade efter diverse trassel hos Eric Brendon, vars missil från tjugotalet meter var nära att hamna i nätmaskorna, men Noel Törnqvist i Mjällbyburen räddade förtjänstfullt.

I första halvlekens sista sekunder tappade IFK bollen på mittplan. Mjällby skickade upp en långboll som Robin Tihi inte lyckades avvärja bättre än att den hamnade hos en motståndare, som lyfte bollen över Tihi mot den ständigt oroande David Löfqvist. Fri med Filip Eriksson visade han ingen pardon, utan stänkte in kulan helt otagbart. 0-2 i halvtid, vilket inte kändes helt rättvist efter spel- och chansfördelningen.

IFK började den andra halvleken på bästa sätt. Efter tre minuter kom reduceringen. I ett anfall på vänsterkanten klackade Magashy bollen snyggt till Wennergrund, som spelade in bollen längs marken till Netinho. Från straffpunkten fick han en klen träff på bollen som, med knapp styrfart, lurade Mjällbykeepern.

Resultatet, 1-2, stod sig matchen ut, utan att bjuda på några ytterligare delikatesser.

Jag tycker ändå att IFK står för en bra insats. Vi möter ett Allsvenskt lag och håller spelmässigt jämna steg. Dessutom saknades idag ett antal pjäser som kan vara startspelare. Jag tänker närmast på Freddy Winsth, Francis de Vries, Charlie Vindehall, Oscar Johansson och Markus Antonsson.

Det finns en hel del att slipa på under de tre veckor som återstår till den allsvenska premiären. Det finns likaledes ett antal frågor som söker svar:

Kommer försvaret vara tillräckligt samspelt och tätt för att hålla i Allsvenskan? Var det mittfältsuppställningen vi såg idag som vi kommer att få se i premiären? Vem ska göra målen? Är det Francis de Vries vänsterfot vi saknar? Kan Christian Moses, som idag visade fin förmåga att suga in bollen, konkurrera med Markus Antonsson om en plats centralt i anfallet. Finns det plats för båda? Eller är svaret en snabb nigerian från Vrigstad?

En tröst i sammanhanget är att Mjällbys nya tränare, Andreas Brännström, torde ha minst lika mycket att fundera över…

Svaren får vi den 3 april.

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister i texten.