Nyheter

Referat mot Trelleborgs FF signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 21 MARS 2022

VI VAR LITE NAIVA

Så brukade en numera avgången statsminister ursäkta diverse tillkortakommanden. Möjligen skulle IFK:s huvudtränare, Kim Hellberg, kunna ha uttryckt något liknande efter lördagens träningsmatch mot Trelleborgs FF på Vångavallens konstgräsplan. Det gjorde han inte. Istället tog han - hedersamt - fullt ansvar för den undermåliga insats som Kamraterna presterade.

Just naivt är väl kanske ett epitet som är lite för smickrande i sammanhanget. En spade ska kallas för en spade och ett misslyckande behöver inte sopas under mattan. Det var nämligen årets sämsta insats vi fick se på lördagseftermiddagen. Från initierade källor kan rapporteras att IFK-arna var lite slitna och nedtränade, och som Kim Hellberg mycket riktigt påpekade, fanns inte tillräcklig energi i laget för att kunna störa motståndarna.

Det var en eländig vind som störde båda lagen och det gjorde hela tillställningen svårbedömd. Låt vara att de orkanliknande vindbyarna torde ha påverkat båda lagen likvärdigt. Trelleborgarna var dock de som var mest vana och behärskade förutsättningarna bäst.

IFK ställde upp med Pilip Vaisiakhovic i målet. Netinho, Robin Tihi (till höger i mittförsvaret idag), Victor Eriksson och Victor Larsson i backlinjen. Abdu Magashi, Eric Brendon och Wenderson utgjorde mittfält och i anfallet Oscar Johansson, Markus Antonsson och Haris Avdiu. Till stora delar vad som skulle kunna vara en startelva i premiären.

Efter en hafsig inledning, där IFK hade mest boll, tog hemmalaget - lite oväntat - ledningen i den tolfte matchminuten. Ett dåligt försvarsagerande, där Netinho och Robin Tihi gick bort sig totalt, ledde till att Liam Olausson - ohotad - kunde skjuta bollen i Vaitsiakhovics högra hörn.

Några minuter senare var det nära utökad ledning för hemmalaget efter en frispark. På inlägget försökte Robin Tihi klacka iväg bollen, som istället for mot eget mål, men Vaitsiakhovic kunde till slut reda ut anstormningen och rädda ett skott från två meter.

“Naivt, var ordet”, sa Bull…

Bara minuten senare tappade IFK bollen på mittplan. En snabb omställning på vår tomma högerkant, som Netinho lämnat för sightseeing annorstädes i palmstaden, ett direkt inlägg, och sånär en nick till 2-0.

Nu tog hemmalaget över det mesta av spelet och de, för dagen, rödklädda gästerna såg vilsna ut och hade svårt att spela sig ur pressen. IFK skapade inte något som kunde liknas vid ett anfall den första halvtimman. Än mindre något avslut.

Efter trettiotre minuter spelade Markus Antonsson en löpboll på Haris Avdiu, men fri med målvakten fick Haris inte till skottet. Halvleken avslutades med något bättre intentioner från IFK, dock utan att få till något avslut på mål. Insatsen präglades av slarvigt och hafsigt passningsspel.

Den som trodde att bortalaget skulle få nya krafter i andra halvleken trodde fel. Det var istället Trelleborg som direkt tog initiativet. Efter kvarten spelad bytte IFK in fyra friska krafter. En av dem, Felix Wennergrund, fick en smörpassning av Markus Antonsson. Men från tre meter, med öppet mål, lyckades han skjuta bollen över ribban.

Istället för kvittering skulle hemmalaget utöka sin ledningen i sextioåttonde minuten. På ett inlägg från höger visade IFK ytterligare prov på dåligt försvarsspel. Nicolas Mortensen fick tämligen ohotad, när vårt högerförsvar fanns någon annanstans, slå bollen i mål.

Det hjälpte inte att IFK gjorde ytterligare fyra byten. Det såg segt och långsamt ut i uppspelen.

Om man ska hitta något positivt från dagens match, är det väl att vi kom därifrån utan några större fysiska men och förhoppningsvis satte det inte alltför djupa spår i någons psyke heller. Det är naturligtvis bättre att göra årets sämsta insats i en träningsmatch en i en seriedito.

Det var inte många frågetecken som rätades ut. Istället tillkom ett antal nya. Hur ska försvarsspelet bli tätare, är en relevant fråga? Kan vi spela med en ytterback som är närmare motståndarnas kortlinje än vår egen, även när vi har anfall emot oss? Idag var det inte läckor i försvaret. Det var durkslagsliknande!

Vi kan knappast förvänta oss att vara bollförande i alla matcher i Allsvenskan. Kanske är det till och med troligt att vi måste försvara oss lite lägre. Ska vi spela oss ur motståndarnas press, måste passningarna vara bättre.

Allt måste bli bättre. Det kommer det att bli. Förhoppningsvis redan nästa helg, då IFK spelar genrep mot Kalmar FF.

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister i texten.