Nyheter

Vetlanda Bandyklubb kom på studiebesök till IFK

PUBLICERAD 30 JUNI 2022

VETLANDA BANDYKLUBB KOM PÅ STUDIEBESÖK TILL IFK

Ett 20-tal herrar från Vetlanda Bandyklubb var häromveckan på besök på IFK-gården där Kaj Larsson och Fredrik Lingeskog tog hand om gänget. Man besökte även en A-lagsträning där man fick byta några ord med tränare och spelare. Då IFK inte ville ha någon ersättning skänkte Vetlanda Bandyklubb 4000 kr till UNICEF Ukrainas Barn. Fint gjort!

Läs den underhållande texten av Curt Einarsson (tidigare förbundskapten för Svenska Bandylandslaget) som sedan skickades till Idrottens affärer:

Jonas Thern - Våga testa, vara nyfiken varje dag

-Om en inte är snabbast på 20 meter gäller det att vara snabbare i tänket, man måste löpa i fotboll, fundamentalt är att klara ”one touch” och nertagning.

-Jag gillar de personer som är udda, när jag var ung gillade jag att klättra så högt som möjligt i päronträdet. Vi måste bli bättre på scouting.

Under en dag med IFK Värnamo och Jonas Thern, haglade klokheterna i luften eller var det självklarheterna inpackad i den Thernska auran och småländska myllan. En fotbollens Ingvar Kamprad eller litteraturens Wilhelm Moberg.

Inga dyra prestigevärvningar här, inte ens en hemvändande Viktor Claesson satsades det på.

Inåkande från Herrestads säteri, en mil väster om Värnamo, i en bil mer anpassad för att köra höbalar till de åtta hästarna, foder till hönsen än en modern bilutställning. Kanske skall fixas något på hemvägen.

När hustru Ann-Sofie kontaktar sin man på sidlinjen under träning är klädskillnaderna påfallande.

Arbetsställningen är bredbent iakttagande. Ropar inte ett ord under två träningspass. Det gör nye tränaren Kim Hellberg, 34, desto mera. (Rekommenderad av Simon Thern, vissa spelare har fått samma ingång) Och spelarna, vilken glöd på träningen, 5 - 7 spelare gav stödskrik-råd hela tiden. UNIKT!

-Om jag visar engagemang smittar det förhoppningsvis, säger Kim Hellberg.

-Vi har inga hierarkier i laget, det är de äldre med lagkaptenen, Freddy Winsth i spetsen som visar vägen, ger Jonas Thern som förklaring till det speciella snacket. Det är samme Winsth som efter dagens två träningspass a´la Bielsaträning, i ett tempo som är högre än matchens, kör bortåt tio egna helplanslöpningar …

”Mr IFK” allestädes närvarande - fortfarande

Då hade ”Mr IFK”, Kaj Larsson, 77, ordförande i 21 år besökt träningen och berättat om att budgeten på 1,5 år gått från 11 miljoner till 45 miljoner. Att företagen nu har insett värdet av att synas.

Huvudsponsorer nu är Liljedahl Group, G T Gjuteriteknik, BUFAB, Zinkteknik, Värnamo Kommun och Puma. Gav en extra blomma till kommunen för deras snabba beslut att bygga om gamla Finnvedsvallen.

Bristen på auktoritära nivåer visade sig också när den utåtriktade, pratglade spelaren William Kenndal ömsom berömde och ömsom tråkade fd ordföranden om klädval och hårgelé. Vilket proffsigt returnerande han fick. Den förre skolledaren (25 år) kunde omgående starta universitetskurser även i replikskifte. Inte bara i föreningsuppbyggnad.

När vi i direkt fråga till Kaj Larsson tar upp antalet IFK timmar pr dag, när han var som mest aktiv, får vi inget svar. Vi försöker med två, fyra, sex timmar om dan men får inledningsvis en lätt fnysning till svar. Andra talar om 40 - 60 timmar i veckan. Obs idéella insatser. Det finns andra vägar att nå idrottstoppen än via klubbdirektörer.

Krav på omgivningen

-Dom får inte bort mig, hjälper inte ens med Roundup, när jag är 80 kommer jag gå här och stöta med ett pojklag, konstaterar vår huvudrollsinnehavare.

Att ha kunnige, erfarne målinriktade - andra hävdar tjurige - Jonas Thern i en organisation kräver också mycket av dess omgivning.

När vi avslutar dagen med en på ”tu man hand-seans” inför ett tjugotal personer med dominans från Vetlanda BKs elitserielag i bandy, agerar också den relativt nye ordföranden Fredrik Lingeskog, egen företagare, Svenska Lager AB, med bakgrund också som ungdomsledare i IFK. Vi befinner oss nu i en av de mest expansiva företagsmiljöer i Sverige. Företagsledare i Gnosjö, tre mil bort, väljer inte sällan Värnamo som boendeort. När vi berör att Fredrik Lingeskog är måg hos Kaj Larsson är det tecken på ett föreningsarbete med kontinuitet.

Charmgossen tar plats

Det är då imagen av Therns tjurighet, oviljan till förkovran skjuts i graven både med klockren vrist och hyperskruvat inlägg. Charmgossen har tagit plats.

Är det inte en kombination av Robert Gustavsson och Per Andersson vi ser på scenen?

Det är när han på skånska citerar Björn Ranelids ”k ä r r r l e k e n till bollen”, hävdar att Zinedine Zidane och han har haft de största fotbollsrövarna. Det var kanske då han illustrerade övervikten med att dra upp träningsoverallen till bröstvårtorna, på bästa Per Anderssonmanér.

Eller när ”Svennis” efter en Benficaträning tar ett enskilt samtal med honom då han efter fyra dagar utan mat, drar en träningströja i ansiktet på den omåttligt populäre, Eusebio. ” Kan du int gồr ens hem i Toschby” sa ”Svennis” till mig då.

Paul Gascoigne hotade med att komma hem till honom naken, om han inte bjöd hem honom på whisky i trädgården i Glasgow. Gör det snabbt, sa lagkompisarna till mig då. Någonstans där kommer han även in på svårigheterna den första tiden i Neapel då han skulle ersätta Diego Maradona, jag kom dit, van vid zon spel och vi spelade personmarkering. ”Sammer (Mathias, Europas bäste 1996) är härute”, ropade dom, jag var på andra sidan. Det var då tidningarna skrev; ”Vi köpte en arkitekt och fick en murare”. Människan bakom tränarnamnen som ”Svennis” Eriksson, Claudio Ranieri och Marcello Lippi ges exklusiv lyskraft i Therns ord.

Nejen kvarstår

Efter två nej om att bli tränare i pengastinna Malmö FF lär det inte komma någon ny förfrågan.

Ajax scoutprogram, Barcelonaspel, brassarnas benstyrka på grund av sandträning, ej vinna till varje pris, virvlar förbi. Apropå att gå tränarkurser, driver med argumentuttalanden som ”bra att ha”, vill lära mig själv. Fångar in från olika håll. Har 800 böcker hemma.

Vara rak och ärlig, spelare med karaktärer surras det om.

Hör på en blogg att den polske storspelaren i början av 2000-talet i HBK, Igor Sypniewski, (som hade alkoholproblem), sagt att Jonas Thern är den ”bästa människa han mött”.

För en tid sedan sa Bernardo Vilar, fd IFK Värnamo nu i IFK Göteborg, i fotbollskanalen om Värnamo:

-De bryr sig om dig inte bara på planen, det är otroliga människor där, de kommer att lyckas.

Curt Einarsson