Referat mot Elfsborg hemma signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 24 AUGUSTI 2022

EN PINNE MOT ELFSBORG

IF Elfsborg synes vara ett lag som passar våra Kamrater ganska dåligt. Med den tidiga påsksmällen i Borås i färskt minne, fanns det vissa farhågor att söndagens match mot västgötarna kunde bli en jobbig tillställning.

Med Victor Larsson sjuk i halsfluss och med en stukad vrist, tog Netinho högerbacksplatsen. I övrigt ställdes samma lag på banan som senast mot AIK. Det vill säga: Robin Tihi, Victor Eriksson och Freddy Winsth på övriga backplatser. Hampus Näsström i en defensiv mittfältsposition, Wendersson och Magashy lite längre fram i banan. Allra längst fram Oscar Johansson, Marcus Antonsson och Ajdin Zeljkovic.

Elfsborg hade kryddat sin anrättning under sommarfönstret. Sebastian Holmén var tillbaka efter äventyr i Turkiet och – inte minst – Värnamosonen Niklas Hult, som anslutit från Hannover i tyska andradivisionen.

Men IFK överraskade, både publik och motståndare. Redan innan matchuret passerat två minuter låg bollen i nätet bakom Elfsborgs isländske burväktare, Hakon Rafn Valdimarsson. Efter de sedvanliga och inledande ”lycka-till-bollarna” fick Ajdin Zeljkovic tag i bollen på egen planhalva. Han avancerade i eget majestät längs vänsterkanten, skar in mot mitten och passade vidare till Marcus Antonsson, som löpte i luckan mellan Elfsborgsförsvararna. Med en elegant chip över den utrusande Valdimarsson förpassade han bollen i nät. En drömstart för hemmalaget!

IFK fick dock ingen ytterligare energi av det tidiga ledningsmålet. Istället var det motståndarna som rycktes med och ökade farten. Hörnorna avlöste varandra och det ena anfallet farligare än det andra. IFK hade svårt att hänga med i Elfsborgs snabba spel och fick ingen ordning på sitt passningsspel. Antalet felpass och borttappade bollar närmade sig oändligheten.

Målchansstatistiken visade 10–2 i bortalagets favör, men Pilip Vaitsiakhovic fredade sin bur förtjänstfullt. Det var framförallt på vänsterkanten som gästerna tog sig fram, där Niklas Hult firade stora triumfer och visade att han hade snabbheten kvar.

IFK backade hem och spelade lågt försvarsspel, inte utan framgång. Kanske backade man hem lite för mycket och blev lite för passiva.

I den trettiofemte minuten fick Elfsborg en frispark i farligt läge, då Wenderson tvingades stoppa Emanuel Boateng med ojusta medel. Frisparken slogs dock inte bättre än att bollen fick fiskas upp ur Lagan bakom Målboden.

Några minuter senare kom IFK i en framstöt. Zeljkovic tog sig loss och försökte knorra in bollen i bortre krysset, men den gick dessvärre utanför. Hans första mål i IFK-tröjan låter vänta på sig, men hans passningar och spelsinne är utmärkta.

Elfsborg inledde den andra halvleken i högt tempo. Redan i den andra minuten hade man ett farligt anfall som var nära att resultera. Inlägget från höger rullade parallellt med mållinjen. Turligt nog fanns ingen beredd i gul tröja.

Ett par minuter senare fick den i halvtid inbytte Alexander Bernhardsson en superchans. I ungefär samma läge som vid Marcus Antonssons mål, försökte han slå bollen över Pilip Vaitsiakhovic som emellertid var med på noterna.

Elfsborg behöll trycket och IFK fick inte någon ro. Niklas Hult skojade bort Oscar Johansson och Netinho på vänsterkanten och slog en markpassning som olyckligt träffade Hampus Näsström, som styrde in bollen bakom Vaitsiakhovic. Surt, men inte helt orättmätigt.

Elfsborg fortsatte att trycka på ett tag, men övertaget ebbade ut. IFK gjorde ett byte då Bernardo Vilar kom in istället för Näsström. Därefter spelade IFK med en mer utpräglad fembackslinje, vilket tillförde laget en bättre stabilitet. Felpassen och bolltappen minskade dock inte i antal, varken från hemma- eller bortalaget. Elfsborg såg med tiden allt tröttare ut och IFK kom allt mer in i matchen. Dessvärre utan att skapa så särskilt farliga chanser.

Matchen slutade 1–1 och sett över hela matchen har vi anledning att vara ganska nöjda. I vart fall resultatmässigt. Spelmässigt fanns en del att önska. Dagens prestation var inte någon av de bättre i år, men Elfsborg är ett bra lag med ambition att kriga i toppen. Det är naturligtvis lite tråkigt att vi inte lyckas behålla ledningen i dag heller, men en poäng är ändå värdefull.

I nästa omgång ställs vi mot serieledarna BK Häcken på Bravida Arena. Det blir naturligtvis inte enkelt på det snabba konstgräset, men chansen finns alltid. Mitt stalltips är att vi i den matchen kommer att få se fembackslinjen som avslutade dagens match från start. Det såg stabilt ut!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs i referatet är mina egna och de speglar inte alltid föreningens. För eventuella fel och brister kan ingen klandras utöver undertecknad.