Nyheter

Referat mot Kalmar FF signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 17 OKTOBER 2022

UTVISNING FÖRSTÖRDE FESTEN

Den femtonde oktober 2022 blev ännu en historisk dag för Värnamofotbollen, då det första allsvenska Smålandsderbyt avverkades på Finnvedsvallen. Inramat av fyrtioårsjubilerande Liljedahlsgruppen med fyrverkerier och gottepåsar.

Tyvärr blev det inte riktigt den fest de flesta hade hoppats på…

Det var två av de mest formstarka lagen som kom till spel. IFK, med fyra segrar och en oavgjord på de senaste fem matcherna, Kalmar med tre segrar och två oavgjorda. Upplagt för en bra match och en trevlig tillställning.

IFK vilade Ajdin Zeljkovic och in i hans ställe kom Charlie Vindehall från start.

Hemmalaget fick en riktig kanonstart. Efter samspel mellan Magashy och Netinho lyrades bollen över till en fristående Oscar Johansson, som bredsidade in bollen bakom Jakob Kindberg i Kalmarmålet. Den tidiga ledningen för Kamraterna försämrade inte självförtroendet. Man hade god kontroll över händelseutvecklingen och styrde spelet.

Efter tjugofyra minuter slarvade IFK i uppspelet och skänkte bort bollen. En crossboll hamnade hos Sebastian Nanasi ute på vänsterkanten. Han avancerade in i banan och sprang på en tillskyndande Charlie Vindehall. Till de flestas förvåning blåste domaren Granit Maqedonci frispark för Kalmar, knappa tjugo meter från mål. Kalmars norske lagkapten, Oliver Berg stegade fram mot bollen och smekte den över muren in i Pilip Vaitsiakhovics högra hörn. Inte helt rättvist och - i mitt tycke - en tveksam frispark.

IFK gav inte upp. Två minuter senare kom man i en bra kontringsmöjlighet, men Kalmarförsvaret var väl samlat. Halvannan minut senare skapade KFF en omställning. Wenderson jagade ikapp och slog undan bollen. Kalmarspelaren föll och domaren blåste friskpark och varning till Wenderson. Mycket tveksamt även detta!

Efter en spelad halvtimma drog Netinho upp ett snabbt anfall på högerkanten. Inlägget räddades dock av Kalmarkeepern innan Marcus Antonsson kunde sätta foten till. Strax därpå kom Wenderson till skott, men försvaret täckte till hörna.

Med fem minuter kvar av halvleken slog Charlie Vindehall ett perfekt inlägg från höger. Marcus Antonsson dök upp där han brukar och satte bredsidan till, men bollen tog i ribbans underkant. Maximal otur. Ett mål där och matchen hade - garanterat - fått ett annat förlopp.

I fyrtiotredje minuten fick Kalmar ånyo en frispark strax utanför straffområdet. Ett tag befarade jag att det införts en ny regel - att frispark endast tilldöms bortalag…

Jonathan Berg slog även den här, på mål, men den här gången var Pilip Vaitsiakhovic beredd och knep bollen enkelt.

Den andra halvleken inleddes med en skaplig IFK-chans. Abdu Magashy stod för ett av många tekniska bravurnummer denna afton och hittade Netinho på högerkanten. Netinho kom igenom och slog en markpassning in mot målområdet, men Kalmarförsvaret hann före Antonsson.

Några minuter senare kom vad som skulle bli IFK:s ödesminuter i matchen. Domaren missade en hands på en Kalmarspelare och lät spelet gå. Bollen hamnade så småningom hos Sebastian Nanasi, som elegant lyfte den över Victor Eriksson till Filip Sachpekidis, som fri med Vaitsiakhovic rullade in bollen i högra hörnet.

En olycka kommer som bekant sällan ensam. I något som jag uppfattade som en motläggssituation drog domaren upp det andra gula kortet för Wenderson, och därmed även den röda skivan. En mycket tufft dömd utvisning, enligt min bedömning. Underläge med 1-2 och nästan fyrtio minuter med tio man mot Kalmar FF, var naturligtvis en omöjlig uppgift.

Möjligen kände IFK-spelarna på samma sätt för det mesta av energin försvann. Visst gjorde alla vad de kunde, men matchen dog i samma minut. Passningsskickliga Kalmar kunde tämligen enkelt spela av tiden. Att man dessutom gjorde 1-3 i sextionionde minuten förbättrade inte oddsen.

Det var trist att domarinsatsen fick så stor påverkan på spelet och matchutgången, vilket ofta sker vid utvisning tämligen tidigt i en match. Vi får bära med oss den första halvleken, där IFK var det bättre laget och kanske borde ha haft ledningen.

Det är dock ingen skam att förlora mot Kalmar som är ett mycket bra lag och som gör en mycket bra säsong. De har nu ett visst hopp om att knipa tredjeplatsen och därmed ett lukrativt spel ute i Europa.

För IFK gäller det att snabbt slicka såren. Redan på onsdag väntar en långresa till Sundsvall, som efter förlust mot Häcken, i praktiken är klara för nedflyttning. Det vore skönt med en trepoängare för att med säkerhet vara klara för Allsvenskan 2023.

Får man anhålla om att Fru Fortuna visar sitt rätta jag då?

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs i referatet är mina egna och de speglar inte alltid föreningens. För eventuella fel och brister kan ingen klandras utöver undertecknad.