Nyheter

Referat mot Sundsvall signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 23 OKTOBER 2022

IFK STÄNGDE NORRLANDSFÖNSTRET

Sundsvall i oktober. Finns det något som är mindre lockande? Mörker, kyla och konstgräs. Fast måhända är det en välsignelse, för en naturgräsplan i Norrland hade varit en rejäl utmaning. Pest eller kolera.

För fotbollsälskande norrlänningar har de senaste åren inte varit några bra år. Grannklubben Östersunds FK har gått från succé i Europa League till nedflyttning till Superettan och risk för raka spåret ner till Division 1, även om man rest sig under hösten, förstärkta med Eric Brendon.

För Giffarna blev den här sejouren i Allsvenskan bara ettårig, vilket nu står helt klart sedan ostoppbara Degerfors vänt och vunnit hemma mot IFK Göteborg. Givetvis är det en stor besvikelse för Sundsvall - både för klubben och staden - att än en gång tvingas börja om i Superettan.

För IFK:s del ser det betydligt ljusare ut. Även om vi senast inkasserade en förlust mot ett starkt Kalmar FF, känns det som att det ska mycket till för att vi ska missa chansen till nytt kontrakt.

Wenderson drabbades, som bekant, av en tämligen hårt dömd utvisning mot Kalmar och saknades således i truppen. Bernardo Vilar sidsteppades i startelvan där Robin Tihi, Victor Eriksson, Viktor Larsson och Albin Lohikangas utgjorde backlinje framför Pilip Vaitsiakhovic. Albin gjorde förresten sin första match från start sedan han drabbades av skada i somras.

Oscar Johansson bildade mittfält med Abdu Magashy och William Kenndal och längst fram Netinho, Marcus Antonsson och Ajdin Zeljkovic. Den sistnämnde var tillbaka efter att ha vilat mot Kalmar.

Sundsvall har alltid varit en svår nöt för IFK att knäcka och det kändes på förhand som en mycket tuff uppgift. Giffarna famlade förtvivlat efter det sista halmstrået för att undvika nedflyttning.

Hemmalaget lyckades också skapa några riktigt farliga lägen, det allra första efter knappa två minuter, när Ronaldo Damus sprintade förbi Victor Larsson och sköt i burgaveln i lite sned vinkel.

Minuten senare drog Robin Tihi upp ett anfall på högerkanten och spelade ut till Netinho, som slet sig loss från Sundsvallsförsvaret och spelade in bollen i målområdet. Rensningen misslyckades och Magashy fick chans till skott, men slog dessvärre bara ett stort hål i luften.

Det var IFK som dominerade tillställningen och höll bollen fint inom laget. Den första hörnan inkasserades i femte minuten och Oscar skickade in en lyra som målvakten - med visst bestyr - boxade ut. IFK tog hand om andrabollen och även tredjebollen och skickade inlägg på inlägg, men norrlänningarna redde ut stormen.

Istället kontrade Giffarna och Damus kom nästan fri med utrusande Vaitsiakhovic, men Albin Lohikangas var snabbast och spelade bollen till inkast. Just Ronaldo Damus var den som ställde till mest oreda för IFK-försvaret. Efter dussinet spelade minuter var han på nytt på väg igenom, men Victor Eriksson räddade situationen.

Med kvarten spelad var han inblandad i en ny farlig chans. Sundsvall tog sig runt på IFK:s vänsterkant och inlägget nickade Pontus Engblom till nämnde Damus, som satsade på ett spektakulärt avslut i form av en bicykleta, vilken gick strax utanför Vaitsiakhovics vänstra stolpe. Det kunde ha blivit årets mål!

Efter tjugo minuter tappade IFK bollen på Sundsvalls planhalva och efter en långboll kom Pontus Engblom igenom och fick till ett avslut, men enkelt räddat av Vaitsiakhovic.

Två minuter senare snodde Ajdin Zeljkovic bollen för uppspelande Sundsvall. Han passade vidare ut till höger, till Netinho, som avancerade in i banan och drog till med vänstern från sjutton meter in vid målvakten Oscar Jonssons högra stolpe. Netinhos första allsvenska mål. Riktigt snyggt!

Direkt, i påföljande anfall, hittade Oscar Johansson sin radarkompis Marcus Antonsson, som tog med sig bollen snyggt i steget, men en Sundsvallsback täckte till hörna.

Efter dryga halvtimman hann Netinho upp en långboll på högerkanten och hittade Ajdin Zeljkovic, som krutade på för kung och fosterland, men rakt på målvakten.

Med knappa kvarten kvar av första halvlek skickade Sundsvall upp en “lycka-till-boll” mot Robert Lundström. Victor Larsson missbedömde studsen och Lundström kunde, ensam med Pilip Vaitsiakhovic, rulla bollen i mål. Snöpligt är bara förnamnet på en halvlek som IFK ägde. Fast inte helt orättfärdigt, sett till chanserna.

Hemmalaget fick nu rejält med fart på benen och anfallen avlöste varandra. Bara ett par minuter senare fick de en frispark i farligt läge, några meter utanför straffområdet. Frisparken gick på mål, men Pilip kunde rädda ganska enkelt.

Mitt i värsta Norrlandstornadon fick IFK ett kontringsläge. William Kenndal bröstade ner bollen och hittade en från offside kommande Oscar Johansson. Oscar släppte bollen smart, och den hamnade istället hos en frilöpande Marcus Antonsson, men den notoriske måltjuven sköt på den utrusande målvakten.

Sundsvall fortsatte att kontra effektivt och ett par minuter före halvtidsvilan fick Damus ett friläge från tio meter, men skottet gick högt över.

På tilläggstid skapade IFK en ny högkaratig chans. Netinho kom loss på högerkanten igen och skickade in bollen i straffområdet, där Ajdin Zeljkovic kom till avslut, men försvaret täckte.

Sju minuter in i den andra halvleken tappade William Kenndal bollen i uppspelsfasen och Sundsvall fick en chans till avslut, men skottet som avlossades gick över. Hemmalaget fortsatte att trycka på, men Värnamoförsvaret täckte till hörna. Victor Eriksson nickade till ny hörna som till slut fastnade i Pilips handskar.

Mitt i Sundsvallspressen skapar IFK ett anfall. Kenndal lyfte fram en boll mot Antonsson som målvakten såg ut att plocka enkelt, men bollen slank ur händerna och Antonsson fick öppet mål. Dessvärre lyckades den gode Antonsson skjuta utanför från fyra meter. Årets miss i Allsvenskan?

Med halvtimman kvar att spela fick den pigge Netinho till ett nytt bra avslut, en klassisk tåfjutt, men en ny fin målvaktsräddning räddade hemmalaget. Brasilianaren hade nu fått smak på avslut för bara någon minut senare drog han på en ny vänsterkanon som målvakten hade stort besvär med. Ny hörna för bortalaget, som blev resultatlös.

IFK tryckte på och Sundsvall tvingades retirera. Netinho, som verkade trivas som fisken i vattnet på plastgräset, firade stora triumfer på högerkanten. Oscar Johansson sköt, men målvakten räddade.

Med knappa tio minuter kvar av ordinarie matchtid fick Antonsson ett nytt skarpt läge. Netinho kom runt på kanten igen och slog in bollen längs marken, men bollen kom lite för långt fram.

Två minuter senare gjorde Pontus Engblom en liknande rush på vänsterkanten, men Robin Tihi hann ikapp i grevens tid och täckte till hörna.

Med två minuter kvar på klockan hittade Magashy ut till Oscar på högerkanten. Han slog in den på direkten, men även denna passning gick lite framför en framrusande Antonsson. Ett nummer större skor och han hade satt den!

Fjärdedomaren visade tre minuters tillägg och Sundsvall fick en ny hörna. Mittbacken Forest Lasso nickade strax utanför. Det kändes som om IFK skulle få nöja sig med en poäng, vilket i sig inte var att förakta. Med en minut och femton sekunder kvar av tilläggstiden bröt Victor Larsson ett anfall från det nu desperat jagande Sundsvall. Han drev bollen över hela planen upp till motståndarnas straffområde innan han frispelade Marcus Antonsson. Marcus fick nu revansch på sig själv för de tidigare missarna och satte säkert upp bollen i bortre krysset. En minut kvar av matchen. Hans nittonde mål för säsongen och Sundsvalls öde var därmed beseglat.

IFK gjorde en strålande insats och skapade nu ett bra utgångsläge inför de tre avslutande matcherna. Nio poäng ner till kvalplatsen och bättre målskillnad. En gedigen försvarsinsats, en evighetsmaskin i Netinho på högerkanten, en fantastisk löpning av Victor Larsson och - sist men inte minst - ett nytt avgörande på övertid, signerat Marcus Antonsson.

Ett särskilt omnämnande bör även ges till IFK-legendarerna Claes-Göran Ekblom och Pelle Gustafsson, som tillsammans företog den långa strapatsen till Sundsvall för att stötta laget. Hedervärt!

Nu laddar vi för hemmamatch mot Norrköping på måndag. Det blir otroligt spännande…

Text: Ola Fälth Jag vill betona att de åsikter som framförs i referatet är mina egna och de speglar inte alltid föreningens. För eventuella fel och brister kan ingen klandras utöver undertecknad.