Nyheter

Referat mot IFK Norrköping signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 26 OKTOBER 2022

ALLSVENSKA KONTRAKTET 2023 ÄR SÄKRAT!

Hösten har kommit till Värnamo på allvar. Inte så konstigt i sig när vi närmar oss november. Det innebär slutspurt i fotbollsserierna i allmänhet och Allsvenskan i synnerhet. Med största intresse och inlevelse följer vi naturligtvis vårt kära IFK, som efter ännu en bragdartad insats fällde GIF Sundsvall.

Idag stod Kamratkollegorna från Norrköping på menyn, en - sett till meriterna - betydligt större klubb än IFK, som inte har motsvarat förväntningarna det här året. Huvudtränaren Richard Norling fick sparken efter en svag inledning av säsongen, men hans efterträdare, dansken Glenn Riddersholm, har knappast lyckats bättre. I hösttabellen placerar sig Norrköping först på nionde plats, att jämföra med IFK:s tredjeplats. Faktum är att Norrköping efter den första halvan av serien låg före IFK i tabellen, på elfte respektive trettonde plats.

När lagen möttes i Norrköping i våras, vann hemmalaget med 2-0 efter ett snyggt frisparksmål av Jonathan Levi och ett nickmål av skyttekungen Christoffer Nyman. Den sistnämnde fanns av någon outgrundlig anledning - inledningsvis - på bänken idag. Tack för det!

IFK tvingades till en hel del korrigeringar till dagens match. Netinho, som gjorde en stark insats i Sundsvall, skadade sig på träningen och Victor Larsson anmälde sig febersjuk. Detta ska läggas till den tidigare skadelistan med Bernardo Vilar, Freddy Winsth och Francis de Vries. I målet stod Jonathan Rasheed, för första gången sedan han återvände från sin femåriga exil på Hisingen.

Idel försvarsspelare indisponibla således, vilket innebar att Charlie Vindehall fick spela i försvaret - som högerback - tillsammans med Robin Tihi, Victor Eriksson och Albin Lohikangas. På mittfältet var Wenderson tillbaka efter avstängning. Han kamperade ihop med Abdu Magashy och Hampus Näsström. I anfallet Oscar Johansson, Marcus Antonsson och Ajdin Zeljkovic.

Hemmalaget skapade den första målchansen. Efter fyra minuter drev Magashy upp bollen och spelade ut till Oscar Johansson, vars inlägg täcktes till hörna. Hörnan blev en variant vi sett flera gånger på Finnvedsvallen, där Marcus Antonsson fick skjuta i fritt läge, men skottet gick utanför.

Minuten senare höll IFK på att ställa till det för sig. Målvakten Jonathan Rasheed missade en passning och bollen hamnade hos en fri Norrköpingsspelare, men Jonathan redde själv ut situationen med en fin räddning.

Strax därpå fick Magashy en gratischans att göra 1-0 när han stal bollen från Pekingförsvaret, men målvakten Oscar Jansson stod för en fenomenal räddning. Returen slog Ajdin Zeljkovic i stolpen.

Norrköping stack i mellan med en farlig chans, men det var hemmalaget som hade initiativet. När dussinet minuter förlupet hittade Wenderson ut till Zeljkovic med en härlig crossboll. Bollen kom så småningom tillbaka till Wenderson som lossade kanonen strax utanför straffområdet, men målvakten var på tårna och räddade till inkast.

När man bara satt och väntade på ett förlösande ledningsmål för IFK hände det överraskande. Efter en lång vilopaus från Norrköpingsmålvakten kom till slut en inspark upp mot IFK:s planhalva. Bollen slogs i en lyra över Charlie Vindehall och togs emot av Laorent Shabani. Shabani fick oförskämt gott om tid på sig, vände in i banan och pricksköt in i Rasheeds vänstra burgavel. Inte särskilt väntat eller rättvist, men skickligt skjutet i kombination med lite taffligt försvarsspel. 1-0 till östgötarna.

Ledningsmålet tog udden ur hemmalagets friska offensiv och matchkvaliteten blev allt sämre. Bortalaget fann ingen anledning att öka tempot. Inkasten och insparkarna tog evig tid. Bedrövligt att den typen av maskning inte kan stävjas förrän i slutet av matcherna.

Norrköping skapade ett par hörnor, annars var det tämligen stiltje på målchansfronten. Efter halvtimman spelad skapade IFK några fina anfall, vilket så småningom utmynnade i en hörna från höger. Som blev till en hörna från vänster. Victor Eriksson nickade, men Norrköping räddade strax framför mållinjen när målvakten var överspelad.

Magashy hade några skapliga lägen som han tyvärr överarbetade istället för att passa bollen vidare och 0-1 stod sig halvleken ut.

Dryga kvarten in på andra halvlek hittade Charlie Vindehall fram till Oscar Johansson, som sprang i djupled. Oscar var först på bollen, men rammades av den likt en stridsvagn utrusande Norrköpingsmålvakten. Varning, tyckte domaren Bojan Pandzic. Möjlig målchansutvisning, tycker jag!

Den efterföljande, välslagna frisparken av Oscar Johansson, var nära att resultera, men Hampus Näsström kom aningen för sent.

Bara två minuter senare fick IFK frispark i ett nästan identiskt läge. Oscar Johansson slog även denna, den här gången längs marken. Bollen rann igenom hela försvarslinjen till en framdykande Marcus Antonsson. Men precis som Näsström, på den förra frisparken, var han aningen sen och bollen gick utanför.

Matchkvaliteten sjönk lägre och lägre, inte minst beroende på bortalagets ständiga tidstjuvande vid fasta situationer. Norrköpingstränaren Riddersholm blev argare och argare, vilket ledde till att hans adepter blev allt nervösare.

Med cirka tjugo minuter kvar av matchen fick Jonathan Rasheed visa sina färdigheter mellan stolparna. På en nick från nära håll, från inbytte Christoffer Nyman, gjorde han en fin parad.

Som ofta kopplade hemmalaget ett starkt grepp på motståndarna mot slutet av matchen. Trycket mot Norrköping ökade. Med cirka tio minuter kvar skapade inbytte David Edvardsson en hörna. Bollen studsade i målområdet, men utan att någon fick till ett skarpt avslut.

IFK ägde nu allt spel och de som följt laget under året vet att de sista tio minuterna är man som starkast och avgör matcherna. Så även den här gången. Charlie Vindehall hittade Wenderson med en fin djupledsboll. Wenderson tog avslut i snäv vinkel och träffade stolpen. Bollen träffade i ryggen på en Norrköpingsförsvarare och rullade längs mållinjen och vem dök upp där om inte Marcus Antonsson, som med en enkel touch kunde peta bollen i mål. Inte hans svåraste mål i karriären, men det gäller att vara på rätt ställe!

Norrköping, som vid en seger hade säkrat kontraktet, fick helt plötsligt eld i baken. Efter att ha ägnat större delen av matchen åt att döda tid, var uppvaknandet allt för sent. Synden straffar sig själv!

Matchen slutade oavgjord och för Norrköpings del behövs fortfarande minst en poäng på de två återstående matcherna för att undvika negativt kval. Ångestladdat och föga avundsvärt!

I och med att Varberg förlorade borta mot Mjällby fick kvitteringsmålet ingen egentlig betydelse. Kontraktet var säkrat i alla fall.

Nu kan Kamraterna spela avslappnat i Degerfors på lördag och hemma på Finnvedsvallen, lördagen därpå, i säsongsfinalen mot IFK Göteborg.

Underbart ändå med en poäng och ett säkrat kontrakt. Vi kan nu så smått börja rikta blicken mot nästa säsong och se fram emot den med tillförsikt. IFK har visat att de hör hemma i Allsvenskan.

Det känns gott att vara IFK:are!

Text: Ola Fälth Jag vill betona att de åsikter som framförs i referatet är mina egna och speglar inte alltid föreningens. För eventuella fel och brister kan ingen klandras utöver undertecknad.