Nyheter

Referat mot Degerfors signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 1 NOVEMBER 2022

DELAD POTT I DEGERFORS

I den näst sista omgången av Allsvenskan 2022 förflyttade sig Kamraterna till de värmländska skogarna för match mot Degerfors IF. Hemmalaget hade chans att ta ett stort kliv mot att säkra kontraktet för nästa år. IFK var - som bekant - redan klara för högsta serien även 2023.

Dagens match var den artonde mellan lagen sedan IFK gick upp i Superettan 2011. Faktum är att Degerfors är det lag som IFK stött på flest gånger de senaste tolv åren. Laget fanns, som enda lag, med i samtliga av de första åtta säsongerna i Superettan, 2011-2018.

Statistiken är ingen direkt munter läsning. IFK har vunnit fyra gånger, den senaste vid vårmötet på Finnvedsvallen (2-0). Sex matcher har slutat oavgjort och sju gånger har Degerfors gått segrande ur striden. På Stora Valla har IFK endast vunnit en gång, i april 2017, då Melvin Frithzell nickade in ett sent segermål.

IFK gjorde ett par ändringar i startelvan jämfört med hemmamatchen senast mot IFK Norrköping. Jonathan Rasheed fick fortsatt förtroende mellan stolparna. Bernardo Vilar var tillbaka som mittback efter skada bredvid Victor Eriksson. Victor Larsson, som var sjuk senast, spelade vänsterback. Robin Tihi höll till på högerbacken.

Charlie Vindehall, som senast spelade högerback, flyttades upp på mittfältet tillsammans med Wenderson och Oscar Johansson. I anfallet gjorde Edvin Becirovic sin andra match från start för säsongen ihop med Marcus Antonsson och Ajdin Zeljkovic.

Båda lagen kom till start med gott självförtroende. IFK, med säkrat kontrakt och Degerfors med nio raka matcher utan förlust.

Matchen inleddes ändå ganska trevande från båda lagen. Det var IFK som skapade den första riktigt farliga chansen. Ajdin Zeljkovic hittade Marcus Antonsson i djupled, som rundade målvakten med bollen under kontroll. Dessvärre kom han lite ur vinkel och hans skott nickades av en försvarare till hörna. Passningen var en riktig delikatess som kunde rönt ett bättre öde.

I anfallet därpå stack hemmalaget upp och Omar Faraj fick ett bra läge när Bernardo Vilar upphävde offsiden, men Jonathan Rasheed stod för en säker räddning till hörna.

Hemmalaget drabbades av en ordentlig jobspost när deras rutinerade forward Nicola Djurdic fick lämna planen på bår. Tråkigt att se och man saknade givetvis den elegans med vilken Förste bårbärare, Tony Johansson, och hans manskap brukar agera på Finnvedsvallen.

I fyrtionde minuten hade hemmalaget en frispark i bra läge, men även på den var Rasheed vaken och boxade bort bollen. Halvleken slutade mållös och så hemskt mycket att skriva hem om fanns det inte.

Även den andra halvlekens inledning präglades av ganska hafsigt spel. Efter fem-sex minuter skapade hemmalaget dock en farlig situation, men Faraj fick ingen träff på lädret i bra läge.

Ett par minuter senare slog Zeljkovic på nytt en fin passning mot Marcus Antonsson, mitt emellan de båda mittbackarna i Degerfors. Marcus blev ordentligt uppvaktad hela matchen och den här gången borde han ha haft en frispark när han blev dragen i armen.

Matchen öppnades upp alltmer och lagen hade betydligt jobbigare att hålla ihop styrkorna. IFK fick allt svårare att skapa något vettigt i anfallsväg och det var hemmalaget som hade de flesta och bästa chanserna. Den allra bästa chansen fick inbytte Johan Bertilsson. På ett välplacerat inlägg från Diego Campos mötte Bertilsson bollen med pannan från cirka tio meter, men Jonathan Rasheed stod för matchens prestation när han kastade sig handlöst och räddade till hörna. En riktigt svettig räddning av Jonathan, som bara minuten senare fick kasta sig åt andra hållet och rädda en ny farlig chans från Degerfors.

Hemmalaget skickade nu panikbollar in i IFK:s straffområde, men med fullvuxna mittbackar, som Victor Eriksson och Bernardo Vilar, syntes taktiken tämligen huvudlös. Det som inte nickades undan fångades av Jonathan Rasheed.

IFK höll ut och matchen slutade mållös och oavgjord liksom sex tidigare möten lagen emellan. För hemmalagets del innebar enpoängaren att kampen om att undvika den negativa kvalplatsen lever in i sista omgången. Varberg kunde inte rubba Malmö FF och avståndet drygades därmed ut med en poäng. Eftersom Degerfors har betydligt bättre målskillnad, torde en poäng räcka i sista omgången, då brukslaget tar sig an Malmö FF.

För IFK:s del väntar säsongsepilog hemma på Finnvedsvallen mot IFK Göteborg. Vi har revansch att utfordra efter en ganska snöplig förlust i premiären på Gamla Ullevi, där IFK kunde - och kanske till och med borde - ha haft med sig minst en poäng.

Missa inte årets sista match, när IFK har möjlighet att cementera tiondeplatsen i tabellen. En mycket strong debutsäsong i Allsvenskan.

På söndag hoppas jag vi ses på Finnvedsvallen!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter jag framför i referatet är mina egna och speglar inte alltid föreningens uppfattning. För eventuella fel och brister kan ingen hållas ansvarig utöver undertecknad.