Nyheter

Enes utvärdering av året - Med blicken mot framtiden

PUBLICERAD 23 DECEMBER 2022

MED BLICKEN MOT FRAMTIDEN

Än en gång ska ett år summeras och än en gång kan vi göra det med en monumental stolthet över att vi återigen har skrivit historia tillsammans. En 10:e plats i Allsvenskan är en historisk placering för oss. Det är en placering vi tar med oss när vi nu blickar mot fotbollssäsongen 2023 där målsättningen är att bli bättre varje dag. Vilket har varit vår drivkraft under hela året och vilket har burit oss i vårt arbete varje dag.

Efter att ha vunnit Division 1 och Superettan under de gångna säsongerna så stod vi inför den här säsongen inför en helt ny best, Allsvenskan. Vi stod där med en ung och hungrig trupp som inte hade allt för mycket erfarenhet av spel i Allsvenskan men vi stod där med en tydlig identitet och en tydlig ambition om hur vi ville ta oss an den här utmaningen och vad vi ville uppnå. Ur ett fotbollsmässigt perspektiv vill jag verkligen hävda att vi lyckades. Den bedriften ska tillskrivas alla våra ledare med Kim Hellberg i spetsen. Den ska tillskrivas alla våra spelare som bär vårt emblem med stolthet. Vidare ska den även tillskrivas samtliga inom klubben, men framför allt ska den tillskrivas våra sponsorer, våra volontärer och våra supportrar. Utan er hade det inte varit möjligt. Ett hjärtligt och enormt stort tack för allt ni gör.

Nu då? Vad händer framåt? Nu är det dags att bygga vidare. Nu är det dags att bli bättre. Det är många som säkerligen kommer tro att IFK Värnamo peakar nu. Vi är av en helt annan övertygelse. Vi ska ta fler kliv på flera fronter och vi ska bli bättre. Det är ingen naivitet i att det kommer bli enkelt bara för att vi gjorde en bra säsong i år som nykomling. Det är snarare en dedikation och en målmedvetenhet kring att vi kommer göra allt i vår makt för att nå nya sportsliga höjder och att vi vet hur vi ska göra det. Låt oss inte glömma att idrott alltid kommer vara idrott och att fotboll alltid kommer vara fotboll. I slutändan kan allting ställas på sin spets genom att bollen går stolpe in eller stolpe ut. Men genom att etablera tydliga strukturer och följa klubbens numera förankrade sportsliga strategi samt genom att lägga ner det arbete som vår tränarstab och som våra spelare gör varje dag, så är vi alla inom IFK Värnamo av en stark tro på att vi går en ljus framtid till mötes.

Det som är nämnt här ovan är förstås något vi har med oss när vi nu äntrar ett transferfönster. Det är något vi givetvis har en plan för. En fraktion av den planen berör det som intresserar folk allra mest så jag väljer att dela med mig av just de tankarna. Vi har retorisk varit tydliga med att det kommer landa på fem spelare som ska värvas in, så vida inget oförutsägbart händer. Vi har redan hunnit värva in två spelare som har presenterats. Dessa är Viktor Bergh och Emin Grozdanic, det är killar som är upcoming och som har varit otroligt bra i såväl Division 1 som i Superettan. Det är tillika killar som vi tror kommer bli oerhört bra allsvenska spelare hos oss och för oss. I och med dessa värvningar är ”boarding completed” i våra försvarsled vilket vi känner oss väldigt nöjda med.

Nu ska vi värva sprängstoff framåt. Med framåt så menar vi från mittfältet och uppåt. Dessa värvningar kommer att omfatta spelare som redan huserat på den här nivån sedan tidigare och som kommer komma in och spetsa en redan vass och intressant trupp. Precis som media har börjat sprida så kan jag nu bekräfta att en spelare redan är klar. Han kommer presenteras i nära anslutning till träningsstart i januari. Vidare så är ambitionen att vi ska kunna presentera ytterligare en offensiv spelare innan vi drar i gång träningarna den 12:e januari. Det känner vi oss övertygade om att vi kommer lyckas väl med. Därefter kvarstår en spelare som ska in. Vilket också vittnar om att vi redan nu känner att vi är på god väg att uppnå det vi vill och det vi strävar efter att uppnå inför den allsvenska säsongen 2023.

Alla som känner mig vet att jag är en pratglad herre. Känslan är att jag börjar bli långrandig även i skrift men jag vill verkligen även förmedla det som komma skall. IFK Värnamos representationslag är vårt flaggskepp för verksamheten. Sportsliga resultat är enormt viktiga för att kunna fortsätta bygga vidare både A-laget men framför allt även akademin. IFK Värnamos akademi är historiskt känd för att plocka fram spelare på löpande band. Det ska den fortsätta vara. Av den anledningen har vi lagt ett stort krut på vår akademi inför kommande säsong. Vi vill fortsätta plocka fram spelare ur egna led och från regionen. För att göra det så måste vi ge våra ungdomar bästa tänkbara förutsättningar för att lyckas och för att ta klivet upp i a-laget.

Vårt representationslag har aldrig spelat högre upp än vad vi gjorde den gångna säsongen, trots det har vi haft 21 akademispelare i A-lagsträning under årets gång. Det går att jämföra med 2021 då vi hade fyra spelare uppe i A-lagsträning. Vi vill fortsätta med det. En akademi ska fostra spelare men den ska också fostra våra framtida tränare. Av den anledningen har vi etablerat en struktur som ska skapa en röd tråd genom elitverksamheten. Exempelvis kommer både vår U19-tränare och vår U17-tränare finnas med på A-lagets träningar minst två gånger i veckan. Det är för oss utveckling på riktigt. Det ska ge resultat på kort sikt men det ska framför allt ge resultat på lång sikt i termer av både skickliga unga spelare och skickliga ledare.

Avslutningsvis så kan det vara av intresse att vi även kommer utöka ledarbasen vid våra fotbollspass på fotbollsgymnasiet och inte nog med det så bubblar det bakom kulisserna i IFK Värnamo. Ett stort projekt är på gång inom akademifotbollen. Kan det vara på plats redan sommaren 2024? Den som lever får se och det är alltid svårt att se in i framtiden men det vi från IFK Värnamos håll kan garantera, det är att vi kommer göra allt i vår makt för att driva den här klubben framåt och att på så vis fortsätta göra folket i Värnamo stolta.

Tack för mig. Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år.

/Enes Ahmetovic, Sportchef