Nyheter

Lisa tar pulsen på Kim inför premiären på söndag mot IFK Göteborg

PUBLICERAD 1 APRIL 2023

LISA TAR PULSEN PÅ KIM INFÖR IFK GÖTEBORG

Hur sugen är du på att dra igång årets säsong? Ger det en pulshöjning?

MYCKET sugen! Nu är det dags! Nu har vi spelat träningsmatcher sedan i slutet på januari så vi är enormt sugna på tävlingsmatch, så det ska bli enormt kul.

Om vi jämför årets säsongstart med förra, vad skulle du säga är den största skillnaden i lagets uppladdning?

Uppladdningen har väl egentligen sett likadan ut, men vi har tagit steg som fotbollslag och jag tycker att vi är mycket längre fram. Vi har en bredare trupp och vi har spetsat till truppen genom att träna på ett bra sätt. Spelarna har gjort det fantastiskt bra sedan vi startade upp i januari, vilket har gjort att vi fått och skapat själva en grym miljö där jag ser att många tagit stora steg. Truppen är bättre, tycker jag. Vi är bredare och vi är bättre än senast vi mötte Göteborg. Det känns positivt.

När man går igenom den svenska expertkåren i fotboll så har de svårt att ta ut den där självklara stjärnan i vårt lag. Ajdin Zeljkovic nämns och Gustav Engvall, men de flesta kommer fram till att det är du. Till och med din tränarkollega Rydström i Malmö FF sa igår i en intervju att du är Värnamos stjärna. Hur hanterar du den stjärnstatusen?

Ja, eehh, så tycker jag ju inte, utan jag är ju en del av ett ledarteam med David, Anes, Philip och Dusan framför allt. Då är det ju vi som ska ha kredd för det. Vi är ju fem stycken som jobbar med varandra varje dag så jag gör inte så mycket utan de gör det lätt för mig. Sen har vi en väldigt bra sportchef (Enes kommer in i rummet), bra klubbchef (fjäsk för reportern) och en jäkla massa bra spelare,så nånstans är det ju svårt att finna en stjärna i ett bra kollektiv. Vi vill ju uppfatta det som att vi har ett starkt kollektiv vilket är en stor och viktig del av fotboll att vara, så det är väl egentligen enormt mycket beröm till våra spelare att få det omdömet.

Göteborg kommer in med en lite skakig försäsong i bagaget. Förluster, tränarbyte, ett lag som är osäkert i både ålder och erfarenhet. Vi däremot kommer in efter en stabil period med få förluster och stabilitet. Hur tror du det kommer märkas på söndag?

Så är det ju. Vi är ju just nu en klubb, en förening och ett fotbollslag som mår väldigt bra. Sånt kopplas ju ofta till förväntningar till vad man kommer ifrån och till erfarenheter. Vi är just nu resultatmässigt på toppen av vad Värnamo någonsin levererat. Så här högt har vi aldrig varit och då mår man bra. Vi känner också att vi utvecklas och tar steg. Det är klart att Göteborg har haft en tyngre period bakom sig, men det är ju faktiskt en av Sveriges mest framgångsrika klubbar. Man vann ju Svenska cupen i och för sig, men det var länge sedan man vann Allsvenskan, så… Men Göteborg kom ju före oss förra säsongen och när de går in i matchen på söndag så går de ju in som favorit. Så kommer det ju alltid att vara, men vi ser alla möjligheter att titta på oss själva och att vi kommer att vara bättre förberedda denna gången. Vi blev ju lite chockade senast av vilket tryck det var på läktarna, hur häftig Allsvenskan är och vilket tryck supportrarna kan skapa, så de första 25 minuterna var vi ju knappt med i matchen för att det var så mycket som hände runt oss och översköljda av det tryck som fanns.

Jag hoppas att vi nu är mycket längre fram och vi har ju fått chans att spela på de här stora arenorna med mycket publik och skaffat oss erfarenhet av det, så jag hoppas att man ser den skillnaden. Vi åker dit för att styra så många minuter som möjligt av matchen och i det så hoppas vi ju givetvis att vi ska vinna också.

Inför laguttagningen till söndag, vad vill du som tränare se hos spelarna de sista träningarna inför?

Problemet med spelarna är att de har visat precis allting sedan januari så jag kan inte begära så mycket mer av dem. Jag har en otrolig trupp och fantastiska människor så jag kan bara hoppas att de fortsätter visa upp och träna så hårt som de gör och vara så bra människor som de är. De stöttar varandra, vilket jag känner en fantastisk grupp gör även om man ibland konkurrerar om samma position. Det finns många otroligt bra personer som driver varandra framåt och det är ju därför jag känner att vi har en så pass bred grupp. Miljön de har skapat har drivit många av spelarna framåt och idag känner jag att vi har en 16-17 spelare som kan starta i Allsvenskan och det är ju fantastiskt med tanke på att många kommer ifrån mindre klubbar, lägre divisioner och varit i akademier i större lag där man inte fått spela. De är fantastiska och jag ska nu bara försöka hitta den 11 som har störst chans att vinna mot Göteborg. Det är ju en fördel under säsongens gång att vi kommer att kunna använda flera spelare och det kommer att hjälpa oss mycket.

Med tanke på denna veckas händelser så måste vi ju prata lite om Simon Therns hemkomst. Vad saknar Göteborg nu och vad tillför han oss?

Simon är ju en spelare och en person som passar väldigt bra in i den här gruppen. Jag hoppas och förväntar mig av honom, vilket vi pratat om, att han ska vara den ledare han själv skulle ha velat ha när han själv var oerfaren. Han har ju upplevt många bra klubbar, sett många bra ledare bland spelare och lärt hur man hjälper varandra runt omkring och där har jag stora förväntningar på honom, faktiskt. Han ska föregå med gott exempel varenda minut han är här, det förväntar jag mig utanför plan. Sedan när det gäller på fotbollsplanen så hade jag ju honom i Norrköping 2020 och de första 10 matcherna när vi ledde serien var han Allsvenskans absolut bästa spelare. Jag hoppas att vi, ledarna och hans lagkamrater i gruppen kan hjälpa honom tillbaka till den nivån. Det tycker jag inte att han har varit de sista åren, men det finns i honom och jag hoppas att vi alla tillsammans kan hjälpa honom tillbaka till den nivån igen. Göteborg har tappat en bra person, en bra fotbollsspelare, men också att vi har tagit på oss ett stort ansvar i att ta fram den bästa versionen av Simon Thern som han inte har fått visa fram de sista ett och ett halvt åren.

Sol och plusgrader väntar i Göteborg på söndag, vad tror du om temperaturen på Ullevi?

Gött!! Jag har gått och frusit här i fem, sex månader, så lite sol hade varit skönt! Vi hade fantastiskt väder förra gången i Göteborg. Sol känns nästan konstigt när den här väderveckan varit en kylslagen mardrömsvecka, men vi har med gott mod tagit oss igenom den också, så lite sol skulle vara fint.

SMHI har utlovat sol och +7…

Vi ses i Göteborg!