Nyheter

Lisa tar pulsen på Kim inför IFK Norrköping

PUBLICERAD 15 APRIL 2023

LISA TAR PULSEN PÅ KIM INFÖR IFK NORRKÖPING

Jag har ju erfarit en bilresa nyss mellan Stockholm och Värnamo med dig och då var ju ett matstopp i Norrköping omöjligt att neka dig. Det gick ju inte att ta miste på din pulshöjning när du är i staden. Du var ju Norrköpings bästa guide!

Det är sjukt vad mycket patriot man blir när man flyttar ifrån ett ställe! Jag saknar så klart det lite, den fina matkulturen och sånt där.

Vad är din relation till Norrköping idag? Då tänker jag både på staden och klubben.

Saken är ju att väldigt många vänner bor kvar där. Och familjen. Vi har en lägenhet i Norrköping som vi köpte precis innan vi flyttade till Värnamo och som vi bor i när vi åker hem. Staden Norrköping är fortfarande hem. Det har det ju varit i 33 år. Fotbollslaget är ju inte samma… det kommer ju alltid vara mitt lag på så sätt att man har vuxit upp där och följt IFK så långt tid, precis som här för många. Man hade årskort och följde laget, men det blir ganska snabbt urvattnat när man är i en annan klubb själv och tävlar i samma serie. Saker och folk försvinner ju, spelarna som jag hade när jag var där är ju inte kvar. Det är ju lika många här nu som var där då som Hampus Näsström och Simon Thern.

Det har ju varit stor omsättning av folk i IFK Norrköping generellt om jag förstått det rätt, så många är ju borta?

Ja, ledare, spelare, personal, så just från de 6-7 åren jag jobbade där finns ju inte många kvar alls. Sen så är det klart att i publiken och bland fansen finns ju många av mina vänner, så är det ju. Så det är klart att IFK Norrköping alltid kommer att finnas där och jag tror att jag kommer att supporta dem hela livet, men det blir kanske lättare att göra det när man inte är i en annan klubb i samma serie för då blir de ju ett lag i mängden. Så är det verkligen. Svårt att förklara, faktiskt. Det blir lite konstigt.

Jag (Lisa) kan ju liksom inte ens tänka mig att vara i en annan klubb…

Nä precis, det blir konstigt, men skulle du vara i en annan klubb skulle du ju bara vilja vinna där, det är det enda du tänker på. Kanske ibland ännu mer än annars för att man har många erfarenheter. Men man ska inte hymla med att har man jobbat där i 7 år och följt dem i 33, så klart att det finns känslor.

Hur mår IFK Värnamo då efter matchen mot Mjällby och IFK Göteborg?

Vi mår bra, bättre än nånsin skulle jag fortfarande säga. Jag tycker att vi fokusmässigt är bättre än alla IFK Värnamos säsonger, men jag tycker att fotbollsmässigt är vi på en nivå som vi under min tid inte har varit på. Det ser man ju också på respekten som andra lag har för oss. Det är en utmaning som vi omfamnar för den innebär att vi har skapat en respekt. Det vill säga att om man tar Mjällby-matchen till exempel så kom ju de för att bara förstöra, spela försvarsspel och satsa på fasta situationer egentligen. Det är det de gör och det de erkänner och det valet har ju alla rätt att göra och då måste vi bli ännu skickligare på att bryta ner de lagen, helt enkelt. Det visar ju också någon form av vad vi gjort och vad vi faktiskt är. Detta är ju en match på neutral plan där de har 11 spelare i egen box från start och matchen igenom och har det som taktik för att det är det de tror ger dem störst chans att vinna och då är det ju alltid tråkigt när de lyckas. Men så är det och då får man kämpa på för att bli bättre.

Hur ska vi göra mål då? Det har vi ju inte fått till än.

Det var samma förra säsongen. Vi hade 2 mål på 4 första matcherna då så vi håller väl det snittet ungefär. Nämen, det är bara att fortsätta jobba på precis på samma sätt som vi gjort. Det är svårt att göra mål. Det vi har gjort är att vi har släppt in färre mål än förra säsongen så där har det också skett förbättring.

IFK Norrköping. De hade ett turbulent förra år där man var nära kvalplats sent in i säsongen, men i år har de startat rätt så väl med ett kryss mot Sirius och bortaseger mot AIK. Vad är det för lag vi möter på söndag?

Det blir så snabbt bra eller dålig start för att man vinner nån match eller två. Det blir skevt i början av en allsvensk säsong. Differensen när du vinner en match eller inte blir så stor i tabellen och om du är femma eller sist. Vi har fyra poäng och vi har tre, liksom. Deras match mot AIK sticker ju ut när man sticker bort dit och vinner med 3-0 på det där sättet, så det är klart att det är ett lag som innan den matchen inte hade en aning om vart de stod och sen efter ett resultat, en fotbollsmatch, känner att man är riktigt långt fram. Det säger väl en del om den värld vi verkar i att den svänger å det grövsta åt alla håll hela tiden. Därför är det viktigt för oss som jobbar med det att jobba mot en riktning och hålla fast och fötterna på marken. Jag tror att av den vinsten som IFK Norrköping vann senast, så kommer vi få se ett lag med stort självförtroende som vill kliva framåt, men vi får se…

Vem ska vi se upp för?

De har ju fantastiska spelare. Sigurdsson tycker jag är bäst i Allsvenskan och Toote Nyman är väl en av de som gjort flest mål i Allsvenskan genom tiderna, så att Norrköping har fantastiskt bra spelare råder det inget tvivel om.

Tränaren då, dansken Glen Riddersholm?

Ja, honom ska man också se upp för. Nämen, vi får väl se. Det är svårt att bedöma efter bara två matcher. Jag tycker, som du sa, att de hade tyngre år förra året och vi kom ju före dem och det hoppas jag att vi kan göra i år med. Men, de vill ju spela en omställningsfotboll och det ställs väl kanske lite större krav på dem på en hemmamatch, att föra spelet lite mer än de gjort de första två matcherna, så vi får se.

Vem gör första målet nu på söndag?

Ooofffhhh… Vi gör ju bara mål på fasta situationer nu för tiden så jag tror att det blir… eeehhh… Victor Ericsson.

Du säger fast situation, alltså…? Att du tror på fasta… (Lätt torra kommentarer från målvaktstränare Dusan och assisterande tränare David som också sitter i rummet…).

Vart ska Värnamosupportrarna fika då innan de lämnar Norrköping på söndag?

Oasen eller Mjölnarens flikar David snabbt in. Mjölnarens, säger Kim. Det är mitt tips! Där äter vi ofta frukost när vi är hemma. Det är ett väldigt fint ställe. Ja, det är tipset.

Tack!