Nyheter

 Totalt väskförbud inför matchen mellan IFK Värnamo - Hammarby IF

PUBLICERAD 1 NOVEMBER 2023

Totalt väskförbud inför matchen mellan IFK Värnamo - Hammarby IF

I ljuset av den pågående situationen i samhället, där terrorhotnivån har höjts till fyra, har Polismyndigheten fattat ett viktigt beslut för att öka säkerheten vid större evenemang i Sverige. Beslutet innebär ett totalt väskförbud som gäller för flera typer av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster över hela landet.

Det totala väskförbudet omfattar följande typer av evenemang:

Större idrottsevenemang: Detta inkluderar matcher och tävlingar inom idrotter som fotboll, ishockey och andra stora sportevenemang.

Specifika idrottsligor och cuper: Beslutet omfattar specifikt Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL (Svenska hockeyligan), Hockeyallsvenskan, Hockeyettan samt olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott.

Beslutet innebär att inga väskor tillåts på dessa evenemang, oavsett deras storlek eller typ.

Det inkluderar även genomskinliga eller täckta plastpåsar. Det kommer att göras undantag för personer med medicinska skäl som behöver ta med sig en väska på den offentliga tillställningen eller allmänna sammankomsten. Detta undantag kommer att gälla successivt och kommer att följas upp i samband med ansökningar om tillstånd för evenemang. Varje evenemang kommer att genomgå en individuell bedömning för att fastställa om det klassificeras som ett större evenemang.

Syftet med detta beslut är att skapa en säker miljö för alla deltagare, besökare och personal på dessa evenemang. Polismyndigheten uppmanar alla att respektera detta väskförbud och att vara medvetna om de nya säkerhetsåtgärderna vid deltagande i större offentliga tillställningar och sammankomster. Genom att samarbeta och följa dessa riktlinjer kan vi tillsammans bidra till att säkerställa trygga och trivsamma evenemangsupplevelser för alla.