PUBLICERAD 26 APRIL 2021

Robin matchvinnare igen

På lördagseftermiddagen den 24 april tog IFK emot dalkarlarna från Borlänges stolthet, IK Brage. En förening med, bland annat, arton säsonger i Allsvenskan på meritlistan. Den mest namnkunniga spelaren genom tiderna är kanske Rolf Zetterlund, som tilldelades Guldbollen 1980. Han är unik såtillvida att han är den ende Guldbollen-vinnaren som aldrig spelat i landslaget. Dessutom gjorde han sig känd för ett stort antal innovativa språkvariationer, som till exempel: "Vi tog emot dem med öppna servetter".
En annan storspelare är Thomas Nilsson, samtida med Zetterlund, som representerade Sverige ett antal gånger om jag inte missminner mig. Fredrik Söderström, mittfältare i landslaget och portugisiska FC Porto, är en tredje, som spelat i den gröna Bragetröjan.

Brage var det lag som var hetast i inledningen av matchen. Redan innan matchuret passerat första minuten slog man en långboll från eget straffområde. Victor Larsson felbedömde studsen och Leonard Pllana kom fri med Filip Eriksson i IFK-buren. Skottet tog i stolpen. "Öppna servetter" i försvaret, var vad som bjöds...

Båda lagen hade kämpigt med den hårda och kalla vinden som drog över Finnvedsvallen och utöver stolpskottet var inledningen tämligen händelselös. Brage pressade högt med tre spelare och IFK hade svårt att spela igenom pressen. De gånger man lyckades slutade inte sällan med en felpassning. Bortalaget skyllde på dåligt plan, men konstgräslagen från norr har förmodligen förträngt hur gräsplaner brukar vara i april. Med tanke på den kyla vi har haft var planen förvånansvärt bra, tycker jag.

Första IFK-anfallet, värt att anteckna, dröjde nästan tjugo minuter då William Kenndal, som var pigg inledningsvis, avlossade ett skott. Dessvärre rakt på Crespo Kamara. Förarbetet var snyggt signerat av Oscar Johansson. Ett par minuter senare fick hemmalaget en frispark på vänsterkanten. Bollen hamnade så småningom hos Abdu Magashy, men skottet gick högt över. Den första halvleken slutade mållös och var spelmässigt jämn.

Den andra tog vid ungefär där den första slutade och vi såg ut att gå mot 0–0. Men hemmalaget, och Robin Dzabic i synnerhet, ville annorlunda. I den sjuttioförsta minuten bytte han av Joel Stevens och fyra minuter senare fick han bollen av Albin Sundgren, strax utanför Brages straffområde. Han drog sig in längs straffområdeslinjen och sköt ett vänsterskott som inte såg alltför märkvärdigt ut, men som letade sig in i burgaveln. Bragemålvakten, Adrian Engdahl, missbedömde och var förmodligen något skymd av en försvarare.

Sällan har devisen "det lönar sig att skjuta" varit mer passande. Avsluten på mål vara annars glesa. Strax innan hade Brage ett par bra chanser att ta ledningen. Lite tveksamhet i IFK-försvaret gjorde att Anton Lundin fick bollen lite slumpartat, men han sköt över från bara fem meter. Lika tveksamt var det någon minut senare. Robin Dzabic och Albin Sundgren kunde inte riktigt enas om vem som skulle ta bollen. I stället snöt en Bragespelare den, passade till en fristående Robin Sellin, som även han sköt över.

Tre nya och härliga poäng in på kontot och även om lokalpressen i Dalarna skrev att segern var orättvis, ser jag ingen anledning att skämmas över segern. Brage hade visserligen ett antal heta chanser, men endast ett skott på mål. Förmodligen har de lyssnat lite för mycket på Rolf Zetterlund som sa: "Målvakten är bra efter marken. Så har du läge: Skjut över ribban!

IFK var dubbelt så vassa. Två skott på mål. Det räckte. Ännu en uddamålsseger och en tredjeplats i den haltande tabellen. Vi ska naturligtvis inte drabbas av någon slags hybris, men mycket ser lovande ut. Det som oroade mest var att Oscar Johansson fick lämna planen i den sextiofemte minuten, hållande sig för baksidan av låret. Låt oss hoppas att det är snabbt övergående. Skador är naturligtvis oundvikliga över en säsong och med "superinhoppare" som Robin Dzabic ser det ändå hoppfullt ut. Jag tyckte även att Wenderson, som kom in samtidigt som Robin, såg pigg och spelsugen ut. Skönt att ha flera alternativ att tillgå.

Brage, som säkert kommer att ta många poäng när väl målskyttet lossnar, får ta till sig ett annat av Rolf Zetterlunds visdomsord: "Det är bara att bryta ihop och börja om från cash".

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de eventuella åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister i desamma.