Referat mot J-Södra signerat Ola Fälth - IFK upp i topp

PUBLICERAD 4 AUGUSTI 2021

IFK UPP I TOPP EFTER SEGER MOT J-SÖDRA

På ett kylslaget Vapenvallen i Huskvarna (Stadsparksvallen är under ombyggnad) drabbade huvudantagonisterna i länet, Jönköpings Södra och IFK, samman. IFK har under årtionden fått finna sig i att vara lillebror, även om J-Södra faktiskt är tio år yngre. Jämför man meriter är det väl bara att tugga i sig att J-Södra har en tyngre lista.

Tolv säsonger i den högsta divisionen, den senaste så sent som 2017, då man förlorade sin allsvenska plats genom kvalförlust mot Trelleborg. Sin mest framgångsrika period hade man på fyrtiotalet med legendariska spelare som Karl "Timpa" Simonsson, som gjorde femtio mål en säsong, och Ivar Eidefjäll som senare spelade 127 matcher i italienska högstaligan.

På sextiotalet gjorde man en allsvensk säsong - 1969 - med spelare som Janne Karlsson, Rolf "Kocken" Andersson och målvakten Jan Nordström i laget. Den senare blev sedermera proffs i nederländska Groningen.

Ett antal IFK:are har dessutom representerat de grön-vita genom åren. I modern tid kan Pär Cederquist och Dzenis Kozica nämnas. Inför dagens match tvingades IFK till ändring i anfallet. En sen skada på nyförvärvet Christian Moses gjorde att Edvin Becirovic startade i anfallet tillsammans med Oscar Johansson och Oscar Uddenäs.

IFK började hetast även om J-Södra kontrade farligt. Ofta på sin vänsterkant, där Albin Sundgren hade en svettig inledning. Inget av lagen skapade emellertid någon riktigt vass chans.

I den tjugofemte minuten lossade Wenderson en kanon som täcktes till hörna. Bollen hamnade hos Albin Sundgren som lyrade in den mot J-Södramålet. Framför målet dök Freddy Winsth upp. På brasilianskt manér fick han till en bicycleta, otagbar för Frank Pettersson i Södraburen. Stort jubel bland de femtiotalet tillresta IFK-supportrarna.

IFK tog nu ett rejält grepp om händelserna. Bara fyra minuter senare var det dags för nya hörnor. I målområdet stod Oscar Uddenäs helt plötsligt fri och kunde peta in 0-2, hans första Superettanmål.

Ledningen kändes därefter aldrig hotad. I trettiosjunde minuten fick dock Pilip Vaitsiakhovic känna på bollen och göra en kvalificerad räddning. I pausen gjorde bortalaget ett byte. Wenderson gick ut till förmån för Charlie Vindehall, ett byte som var mycket lyckat då Charlie med sitt slit och bollvinnande firade stora triumfer.

IFK dominerade nu matchen totalt och de få tillfällen som hemmalaget gjorde några försök, så stod mittbackarna Victor Eriksson och Bernardo Vilar väl placerade och kunde städa undan.

I den åttiotredje minuten stängdes matchen definitivt. Ett försök till undanrensning av en Södraback träffade Joel Stevens i ändalykten. Joel fick bollen under kontroll och hans skott styrdes av den jubilerande Jesper Svensson i egen bur via stolpen.

Faktum är att Kamraterna var närmare 0-4 än Södra var till 1-3. Södra hade helt enkelt inte ork till slutforcering.

Segern - den fjärde på raken - innebar att IFK gick upp i serieledning, en poäng före Landskrona BoIS, som fick pisk i Västerås. Dessutom fick Norrby bara oavgjort mot Falkenberg,

Sexton omgångar återstår dock, så det vill till att hålla fortsatt fokus. Närmast väntar AFC Eskilstuna på Finnvedsvallen på lördag. Tjugonio poäng på fjorton matcher, gott folk. Det är vad vi har haft på en hel säsong vissa år....

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de eventuella åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och brister.