Referat mot Landskrona BoIS signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 22 AUGUSTI 2021

MAGNIFIK ANDRA HALVLEK SÄNKTE LANDSKRONA

Med en seger i ryggen från senaste omgången och ledartröjorna på, kom Landskrona BoIS fyllda av självförtroende till Finnvedsvallen och den tjugofemte matchen sedan 1950 mellan BoIS och IFK.

Hemmalaget hade flyttat om en del i laget sedan förlusten i Sundsvall senast. In i backlinjen kom lånet från Malmö FF, Hugo Andersson, och bildade mittbackslås med Victor Eriksson. På mittfältet fick Eric Brendon en startplats, efter några matchers bänknötande, på bekostnad av Wenderson, som hamnade utanför truppen efter lite skadekänningar. I anfallet var Christian Moses tillbaka efter skada och även Joel Stevens spelade från start.

Det var det för dagen blåklädda Landskrona som inledde bäst. Hög press och en stor intensitet och Francis de Vries & kompani hade lite jobbigt inledningsvis att försvara vänsterflanken.

IFK:s första chans dröjde till den tolfte matchminuten. Eric Brendon frispelade Oscar Johansson med en löpboll, men Oscars inlägg nådde inte riktigt fram till Christian Moses.

Några minuter senare fick Bois sin allra hetaste chans. En skarvning nådde Kevin Jensen på vänsterkanten, som förlängde till en fristående Filip Olsson. Pilip Vaitsiakhovic i IFK-buren gjorde sig stor och täckte skottet. Returen sköt Kevin Jensen över.

Fem minuter senare samspelade sig våra Nya Zeeländska vänsterbreddare igenom Boisförsvaret och Francis fick till ett mellanting mellan skott och inlägg, men målvakten Amr Kaddoura täckte.

Det stod helt klart att hemmalaget fått instruktioner att skjuta oftare. I trettiosjunde minuten tryckte IFK på för fullt och bombade Landskronas straffområde med skott. Abdu Magshi sköt och Christian Moses sköt dubbla skott, men hela tiden fanns ett skånskt ben i vägen.

Tre minuter senare var det dags igen. I fint samspel med William Kenndal drog Magashy iväg en rökare som Kaddoura tippade till en resultatlös hörna.

I halvlekens sista sekund klippte Moses till från tjugofem meter och tvingade Kabboura till en akrobaträddning. Mållöst i halvtid med klar mersmak för hemmalaget.

I den andra halvleken tog hemmalaget tag i spelet direkt. Bara efter någon minut frispelade Joel Stevens Abdu Magashi som inte fick riktig ordning på fötter och boll. Moses och Landskronaspelare tillskyndade, men det hela slutade i en rugbyhög på mållinjen. Nu tryckte Kamraterna på med hela artilleriet och bortalaget fick finna sig i att enbart spela försvarsspel.

Första målet skulle komma efter sextiosju minuter. I ett riktigt mönsteranfall hittar Oscar Johansson Moses inne i boxen. Dessvärre var den sistnämnde offside.

Som flera gånger förr, visade IFK-bänken prov på fingertoppskänsla i bytena. Efter dryga sjuttio minuter byttes Moses och Stevens ut mot Edvin Becirovic och Oscar Uddenäs. Knappt hade de varit på banan i fem minuter när IFK fick till ett nytt skolboksanfall på högerkanten. Freddy hittade ut till Magashy, som slog ett hårt skruvat inlägg mot bortre stolpen. Där dök Oscar Uddenäs upp, som gubben i lådan, och satte pannan till bollen och 1-0 var ett faktum.

Hemmalaget fortsatte att trumma på och ägde matchen totalt. Om jag räknade rätt hade Landskrona endast ett riktigt anfall i andra halvlek. Fullt rättvist fick en av matchens giganter - Oscar Johansson - sätta spiken i kistan i allra sista minuten. Mycket behärskat tog han tid på sig och placerade in bollen i den arma Landskronakeeperns bortre hörn.

En fantastiskt väl genomförd match där det tidigare ledarlaget inte tilläts att skapa särskilt mycket. Landskronaledaren erkände efter matchen, "att så utspelade hade de inte varit tidigare under säsongen".

IFK:s försvar, inklusive målvakt, gjorde en mycket stabil insats, där det hårt slitande mittfältet Kenndal - Brendon - Magashy hjälpte till att göra deras resa tämligen behaglig. Inte konstigt att herrarna på mitten led av krampkänningar mot slutet av matchen. Hugo Andersson ersatte "den flyktade brassen" på ett mycket förtjänstfullt sätt i sin seriedebut. Jag har redan glömt namnet på brassen...

Anfallet, med Oscar Johansson som dagens man, skapade stor oro för Landskronaförsvaret matchen igenom. Allt till den alltmer flerhövdade publikens stora glädje. Det var fantastiskt roligt att publiken var tillbaka.

Dock kan jag leva utan Landskronasupportrarnas tilltag med rökbomber och dylikt, samt häcklande även av de egna spelarna. En stor eloge till den sympatiske landskronatränaren Billy Magnusson, som direkt efter matchen "läste lusen" av de besvikna supportrarna.

Segern innebar, i vart fall tillfälligt, att IFK gick upp i serieledning. Vi njuter av segerns sötma ett tag, åtminstone tills måndag då Helsingborg möter Vasalund på Olympia.

Närmast väntar ett Stockholmsäventyr för våra hjältar. Akropolis IF, på Grimsta IP den 30 augusti, står då på programmet. Det blir en spännande höst, det kan jag lova!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de eventuella åsikter som framförs i referaten är mina egna och behöver nödvändigtvis inte spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon annan än jag klandras för eventuella fel och bris