Referat mot Örgryte - signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 21 SEPTEMBER 2021

ÖVERST I SERIEN - TROTS "BARA" OAVGJORT

IFK hade ett gyllene läge att göra ett ryck i toppen av det getingbo som årets Superettan har utvecklats till, när anrika Örgryte IS stod för motståndet i den tjugoförsta omgången.

Hemmalaget tvingades - som oftast - till ändringar i startelvan. Abdu Magashy stod utanför truppen på grund av en fotskada, vilket ledde till att William Kenndal återtog en startplats på mittfältet ihop med Eric Brendon och Wenderson. I anfallet bytte "Dubbel-Oscar" platser. Johansson till vänster, Uddenäs till höger om Edvin Becirovic.

ÖIS, som hittat storformen efter sommaruppehållet, kom med fem raka utan förlust. Det var bortalaget som skapade matchens första farlighet. Elias Gustafsson hittade skyttekungen Ajdin Zeljkovic i djupled, men Filip Eriksson parerade till hörna.

IFK fick sin första chans i matchen i den sjunde minuten. Oscar Johansson slog en låg frispark som rann igenom försvarsmuren, men Uddenäs träff blev lite för svag och reservmålvakten Robin Wallinder kunde rädda enkelt.

Bortalaget skapade kvarten senare en högkaratig målchans. Lagkaptenen Daniel Paulsson slog ett inlägg från höger. Bollen hamnade så småningom hos lånet från Real Sociedad, Peru Ruiz, som helt fri fick skjuta från fem meter. Skottet gick förbi Filip Eriksson, men - som ofta - kom lillebror Victor till undsättning och täckte på mållinjen.

Nämnde Wallinder ställde till det ordentligt för sig i den tjugoåttonde minuten. Om det inte vore så att gåvoskatten varit avskaffad sedan länge, så hade Skatteverket haft en god chans till oväntade intäkter. Wallinder spelade ett uppspel rakt i gapet på en förvånad Oscar Johansson, som tackade, tog emot och mycket elegant lyfte bollen i nät.

Bara fyra minuter senare fick IFK ett tillfälle att öka på ledningen och kanske stänga matchen. Oscar Uddenäs fälldes på väg igenom. Fram mot straffpunkten stegade Eric Brännden - förlåt, Brendon. Eric gjorde en långsam ansats, ett hoppsa-steg, målvakten slängde sig åt vänster, bollen bredsidades i andra hörnan. Dessvärre i stolpens insida.

I andra halvleken hade Kamraterna flertalet chanser att göra 2-0. Inte minst efter en kvart, då Oscar Uddenäs vann bollen, tog sig runt på sin högerkant och slog ett lågt inlägg som namnen Johansson sånär fick tån på. En storlek större dojjor och saken hade varit biff. IFK hade nu en bra period och ägde matchen till stora delar.

Istället blev det bortalaget, som tack vare två framgångsrika byten, förändrade matchbilden. Med knappa kvarten kvar slog inhopparen Anton Andreasson ett inlägg från höger. I en lucka mellan Freddy Winsth och Filip Eriksson dök Elias Gustafsson upp och mötte på volley från fyra meter. Kvitterat, vilket kändes snopet då IFK haft goda chanser att stänga matchen.

Bara ett par minuter senare var Christian Moses nära att sätta ett ledningsmål, men Edvins inlägg nådde inte ända fram.

Fem minuter senare växelspelade Freddy och Oscar Johansson och den förstnämnda dunkade bollen i stolpen. Det ville sig inte riktigt och bolluslingen ville inte in.

Matchen, i mitt tycke mycket trevlig och välspelad, slutade oavgjord, 1-1, mellan två lag som verkligen ville spela positiv och offensiv fotboll. En skön fotbollskväll, trots allt.

Kamraterna gick därmed miste, den här gången, om att dryga ut serieledningen. Men, vi leder tabellen ändå. Fyrtio poäng inspelade, tre före Trelleborg, som nästa söndag står för motståndet på Vångavallen i palmstaden.

Det är inte så ofta som jag håller på Jönköpings Södra, men ikväll får de gärna snuva Helsingborg på konfekten!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs är mina egna och inte nödvändigtvis behöver spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon än jag klandras för eventuella fel och brister.