Referat mot Östers IF signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 13 SEPTEMBER 2021

SOLEN GICK NER I ÖSTER

Den som med säkerhet kan säga att han eller hon förstår fotboll är bara att gratulera. Själv tillhör jag - föga överraskande för de flesta - kategorin människor som inte förstår fotboll. Att kunna förutse vad som ska ske i en match över nittio minuter, där tjugotvå personer interagerar (i bästa fall), är för mig gränsande till omöjligt. Antalet variabler är närmast oändligt och slumpens betydelse ska inte underskattas.

Men ibland känns det ändå som om man kan förutspå vad som ska ske. Idag, på Visma Arena i Växjö, hade jag den känslan. Redan från start var det som vi inte var med i matchen.

Det var dock hög stämning på den tillresta IFK-klacken när domaren Fredrik Oppong blåste till start på den något långhåriga och ojämna gräsmattan, även om de inledande hatramsorna inte ljöd så vackert. Möjligen kan man konstatera en brist på värdegrundspedagoger i uppväxten...

Lagkaptenen Freddy Winsth var tillbaka på sin högerbacksplats, efter att ha vilat senast mot Akropolis, tillsammans med Hugo Andersson, Victor Eriksson och Francis de Vries i försvaret.

På mittfältet startade William Kenndal, Eric Brendon och Charlie Vindehall, vilket innebar att Abdi Magashy förpassades till reservbänken. I anfallet saknades avstängde Oscar Uddenäs. Joel Stevens ersatte, till vänster om Christian Moses och Oscar Johansson.

Även om Oscar Johansson var alert inledningsvis och hade två avslut de första tio minuterna, kändes det som om IFK:arna var sega i benen.

Öster ville betydligt mer, var aggressivare och fick till farligare anfall. Redan i den femte minuten fick Pilip Vaitsiakhovich i IFK-buren sträcka ut i resliga lekamen, och tippa en nick till hörna.

IFK replikerade med fint triangelspel mellan Freddy, Oscar och Moses, där den sistnämnde klackade inlägget på Östermålvakten.

I den sextonde minuten kom så det man hela tiden befarat. Bortalaget hade svårt att spela sig ur pressen och Eric Brendon hann inte ifatt sin motståndare på mitten. Det påföljande inlägget hade Pilip klistrat alla dagar i veckan. Men inte den här dagen. Istället blev ingripandet något som förde tankarna till den gamle engelske landslagsmålvakten David Seaman. Tvålen, jag menar bollen, tappades i stolpen, rullade retfullt längs mållinjen och kunde enkelt slås i mål av en helt fristående Lucas Lima.

Efter målet följde en tuff period för IFK och det var först i tjugotredje minuten som man skapade något vettigt. En lång hörna nådde Freddy, vars välplacerade nick räddades vid stolproten.

Några minuter senare skänkte IFK bort bollen på mitten (vi var mycket givmilda stundtals), men Nicolas Mortensens skott räddades av Vaitsiakhovich.

Samme Mortensen hade en ypperlig chans att spä på hemmalagets ledning i början av den andra halvleken, men hans nick hamnade i skopan på en välplacerad Pilip.

Bara minuten senare avlossade pigge Mattias Pavic en kanon från vänsterkanten som rammade Vaitsiakhovichs ribba. Öster spelade nu riktigt bra och målchanserna avlöste varandra.

Efter sextioåtta minuter fick Öster en hörna, vilken skapade stor kalabalik i IFK-försvaret och William Kenndal agerade räddande ängel när han nickade undan bollen på mållinjen.

Efter åttiosex minuter blev solförmörkelsen fullständig. Ett något tafatt IFK-försvar fick inte undan bollen och en klinisk Amel Mujanic stänkte in bollen bakom en chanslös Pilip Vaitsiakhovich, som dessvärre stukade foten i samma moment.

Sammanfattningsvis kan bara konstateras att idag var motståndarna bättre. Mycket bättre. Det var, i ärlighetens namn, närmare 5-0 än 2-1 och vi har dessvärre inget att skylla på. Kanske går det att finna en viss logik i att Öster, som underpresterat hittills i år, nu fick full utdelning.

Det ofrivilliga landslagsuppehållet syntes inte ha gjort gott för våra Kamrater. Möjligen kan konstateras att den gamla sanningen "den som rastar, han rostar" stämde väl. Vi kändes ringrostiga, osynkade och sega i benen.

Men, solen går upp i morgon igen och nu måste vi snabbt glömma detta och studsa tillbaka. Gärna redan på torsdag då Jönköpings Södra gästar Finnvedsvallen.

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs är mina egna och inte nödvändigtvis behöver spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon än jag klandras för eventuella fel och brister.