Nyheter

Referat mot Trelleborg signerat Ola Fälth

PUBLICERAD 27 SEPTEMBER 2021

FULL POTT I PALMSTADEN

Trelleborg kallar sig gärna för Palmstaden eller Lilla Miami. Lite sådär lagom pompöst. Men man fick kanske inte direkt några "Florida-vibbar" när höstvinden blåste mot ståplatsläktaren på Vångavallen. En bortamatch i Trelleborg i slutet av september är inget man direkt skojar bort, och det som kan överträffa det på listan över svåra matcher är möjligen en match på "Tjongavallen" i slutet av oktober. Tufft, med andra ord.

Men inte omöjligt. Det vittnar historieböckerna om. 2012 vann vi med 1-2 efter mål av Behar Ferizi och Sebastian Göransson. Trelleborgs mål gjordes då av Hillerstorpsbördige Magnus "Gnutten" Andersson, som numera återfinns på deras lagledarbänk.

IFK kom idag till spel utan Eric Brendon, som fick sitt tredje gula kort senast mot ÖIS. In i hans ställe, på mittfältet, kom Charlie Vindehall och på topp ersatte Christian Moses Edvin Becirovic.

Trelleborg, med hela tre gamla IFK:are i truppen, kom - precis som IFK - med ett oavgjort resultat från senaste omgången. (Förutom startspelarna Petar Petrovic och Dzenis Kozica fanns även målvakten Hampus Nilsson på bänken).

Petar var kanske den som oroade mest och redan efter tre minuter var han inblandad i en farlig situation, men Freddy Winsth och Filip Eriksson var med på noterna.

IFK fick en smakstart. Redan efter nio minuter kom första målet. Efter snyggt samspel mellan Oscar Johansson och Freddy Winsth hamnade bollen hos Christian Moses, som lugnt passade till en fristående Wenderson. Den sistnämnde smekte in bollen i krysset. En ytterst lämplig match att göra sitt första mål i.

Bortalaget hade nu en tämligen god kontroll över skeendet. Dock skapade TFF ett antal heta chanser, med ett ribbskott efter tjugo minuter. Eller snarare en blandning mellan inlägg och skott från Johan Blomberg, som Filip såg lite väl avslappnad ut på. Något lägre så hade den gått in.

Istället var det IFK som skulle öka på sin ledning. En snygg passning slogs från Oscar Johansson till namnen Uddenäs, som fick med sig lädret med hjälp av huvudet. I full galopp stormade han mot målet och nådde bollen en hundradels sekund före den utrusande Trelleborgsmålvakten. En snygg chipp över densamme fullbordade konstverket. Apropå konstverk så är väl kanske den tillskyndande Isak Jönssons hål i luften, när han ska rensa undan bollen på mållinjen, kanske att betrakta som en tavla. Icke desto mindre är prestationerna av "Dubbel-Oscar" av hög klass.

Tvåmålsöverläget stod sig halvleken ut och det kändes som om Kamraterna hade kontroll över händelserna. I pausen tvingades Wenderson lämna planen på grund av illamående och in i hans ställe kom Robin Dzabic.

Plötsligt, men inte helt oväntat, fick Trelleborg luft under vingarna. Victor Eriksson lämnade en liten lucka i backlinjen på en inspark. Bollen skarvades vidare till inhopparen Mattias Håkansson, som lagom retfullt placerade bollen mellan benen på en övergiven Filip Eriksson. Helt plötsligt var det match igen och ångesten satte sina klor i de tillresta Värnamosupportrarna.

Men så mycket närmare än en frispark från Petrovic, ganska mitt på Filip, kom man inte. Istället var det Robin Dzabic, som kom att vara den som punkterade tillställningen. Han tillförde skottvilja med sitt inhopp och efter att ha prövat lyckan ett par, tre gånger klippte han till ordentligt med vänstern, efter fin passning från Moses. Låt vara att han hade lite tur då bollen träffade en försvarare och gick i en båge över målvakten. Men - det har sagts förut - det lönar sig att skjuta. Vi gör det alltför sällan, men med Robin på planen tillfördes den detaljen.

Att sedan Trelleborg lyckades reducera till 2-3 när endast sekunder återstod var endast av akademisk betydelse. Segern var redan i hamn och tack vare Östers viktoria mot Helsingborg kunde vi dryga ut avståndet i toppen till fyra poäng.

Den allt flerhövdade supporterskaran, "Kamrattolvan", kanske ska fundera på att ändra sin ramsa till "vi älskar Öster"...?

Det kanske är att ta i, men grannen i öst verkar ha hittat formen. Förhoppningsvis kan de knipa fler skalper framöver. Vad mig anbelangar får de gärna slå såväl Sundsvall som Landskrona och Norrby…

Jag hade knappt i min vildaste fantasi hoppats på en trepoängare i Trelleborg, men vi vann på ett övertygande sätt. Försvaret gjorde en habil insats, trots två baklängesmål och det var härligt att se Freddy Winsth visa var skåpet skulle stå i de flertaliga duellerna med Petar Petrovic. Petrovic var förmodligen snubblande nära ett psykbryt. Dzenis Kozica fick inte stort utrymme och blev följaktligen utbytt i inledningen av andra halvlek.

Smolken i glädjebägaren för dagen var att mittbacksgiganten Victor Eriksson fick sitt tredje gula kort och därmed är avstängd mot Västerås, vilket är närmast förestående prövning nu på torsdag. Men på det sätt som laget hanterat förändringar i startelvan tidigare, torde inte heller detta vara oövervinnerligt.

Vi ses på Vallen, Gott folk! Med borttagna restriktioner är allt annat än tvåtusen åskådare i underkant.

Kom igen nu, Värnamobor! Slut upp mangrant, visa Ert stöd och hjälp IFK upp i ……..! Nej, jag tar ännu inte ordet i min mun, men det har aldrig varit närmare!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs är mina egna och inte nödvändigtvis behöver spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon än jag klandras för eventuella fel och brister.