Referat signerat Ola Fälth - Edvin sänkte Akropolis igen!

PUBLICERAD 31 AUGUSTI 2021

EDVIN SÄNKTE AKROPOLIS - IGEN!

IFK begav sig på söndagen norröver till Kungliga huvudstaden för att på måndagskvällen möta Akropolis IF på Grimsta IP i västerförorten Bromma, en arena som för övrigt väcker ljuva minnen. 2012 spelade IFK en avgörande match mot Brommapojkarna på just Grimsta IP och lyckades genom seger krångla sig kvar i Superettan, via kval mot Lunds BK.

En viss rotation i laget gjordes, som vanligt. Dels lämnades William Kenndal i Småland på grund av sjukdom, dels fick altmeister Freddy Winsth finna sig i att nöta reservbänk till förmån för Albin Sundgren. Francis de Vries övertog kaptensbindeln för dagen.

På mitten fick Charlie Vindehall chansen bredvid Eric Brendon och Abdu Magashy och i anfallet var Oscar Uddenäs tillbaka i startelvan.

IFK inledde mycket piggt och Akropolis, med fem man i backlinjen, intog en mycket låg position. Efter fyra minuter var Charlie nära att sätta ledningsmålet efter förarbete av Francis och Oscar Johansson, men skottet räddades av en försvarare på mållinjen.

Bortalaget behöll greppet och i den åttonde minuten stormade Francis mot kortlinjen på sin vänsterkant och spelade in bollen till Oscar Johansson, som sånär fick foten på bollen. Den efterföljande hörnan ledde fram till ett inlägg som Charlie mötte på volley, men Akropolis albanske målvakt, Oresti Menka, var med på noterna.

Minuten senare skulle ledningsmålet komma. Francis bröt en Akropolispassning och Christian Moses och Oscar Uddenäs samspelade fram mot straffområdet. Bollen hamnade hos Oscar Johansson, som med sträckt vänstervrist stänkte in bollen i Menkas högra hörn.

Tio minuter senare fanns goda möjligheter till utökad ledning. Oscar Uddenäs gick på eget avslut, men skottet gick utanför.

Fem minuter senare var hemmalaget nära att kvittera och endast änglavakt räddade Pilip Vaitsiakhovich i IFK-målet. På ett inlägg från höger fick Panjotis Dimitriadis ladda från tio meter - utan uppvaktning - men skottet gick högt över. Där hade jag nästan noterat 1-1.

Några minuter senare är Victor Eriksson otursgubben när förra Östersundsspelaren, Andrew Stadler, ramlade över Viktors utsträckta ben. Inte mycket att diskutera, även om Stadler ramlade väldigt ofta och lätt.

Straffen slogs av Marcus Burman, stenhårt i Pilips högra kryss och den straffen hade ingen målvakt i världen räddat. Kvitterat och utjämnat, både i mål och spel.

Sju minuter senare borde IFK återtagit ledningen. Francis - som gjorde en mycket bra match - spelade in bollen till Charlie, som mötte på volley i tämligen fritt läge, men skottet gick dessvärre över.

Oscar Uddenäs höll sig framme med huvudet strax före paus på ett inlägg från Albin Sundgren, men även det gick över. Det var inte utan att man funderade om ribban var monterad för lågt på Grimsta…

Första halvleken slutade oavgjort och med det övertag som IFK hade i chanser borde man ha lett med ett par, kanske tre mål. Men svårigheten att dyrka upp ett kompakt och uppställt försvar ska inte underskattas.

I den andra halvleken kom Kamraterna till målchans direkt. Knappt var pauskorven nersköljd förrän Oscar Johansson fick en gratisboll av en försvarare, men skottet prickade veka livet på målvakten.

Därefter dog mycket av bortalagets fina spel och hemmalaget flyttade fram sina positioner. IFK fick allt svårare att hitta rätt i passningarna. Ofta blev det lite för svårt och omständligt. Länge såg det ut som om vi skulle få nöja oss med en poäng, eller kanske inte ens det.

Men - som så ofta den här säsongen. Ett par lyckade byten - Joel Stevens och Robin Dzabic in istället för Uddenäs och Vindehall och Edvin Becirovic och Wenderson in istället för Magashy och Moses - gjorde att den något kantrade skutan kom på rätt köl igen.

Joel stod för matchens mest (kanske den enda) geniala passning till den i en lucka löpande landsmannen de Vries. På ett hårt inlägg längs marken dök Edvin upp och skarvade in bollen. Precis som i hemmamötet stod Edvin alltså för segermålet och tack och lov höll han sig på planen den här gången...

Akropolis fick till en hygglig forcering på slutet och i sista minuten rann ett inlägg genom hela Värnamoförsvaret, men Albin kunde skyffla iväg bollen.

Tre nya poäng in på kontot, serieledning och ett litet ryck i tabellen med fem poäng ner till tredjeplatsen tack vare poängtapp för Landskrona och Norrby.

Nu väntar en vilohelg för såväl spelare som supportrar, på grund av landskamper. Närmast på tur väntar smålandsderbyn, mot Östers IF den 12 september och Jönköpings Södra på Finnvedsvallen den 16 september. Missa för allt i världen inte det!

Text: Ola Fälth

Jag vill betona att de åsikter som framförs är mina egna och inte nödvändigtvis behöver spegla föreningens uppfattning. Inte heller kan någon än jag klandras för eventuella fel och brister.